Или защо трябва да общувате с хора, които ви мотивират да се развивате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Струва ви се егоистично да избирате приятелите си и според успеха им в кариерата. Но съвременни изследвания подкрепят старите мъдрости "Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си", "С какъвто се събереш, такъв ставаш" и т.н. Ще рече, че личният ви кръг много силно влияе и върху вашия успех в работата.

Според проучване на Никълъс Кристакис и Джеймс Фаулър хората в приятелските компании са много сходни. Първо се привличат заради еднакви ценности и вкусове. После още си заприличват - поведението е заразително. Обикновено в компанията всички пушат, пият едни и същи напитки, харесват еднакви електронни игри и телевизионни предавания, фенове са на един отбор. Влияят си за любовните връзки. Влияят си за килограмите - половината от дебелите имат поне един дебел приятел.

Всеки човек е нещо средно аритметично на петимата, с които общува най-често, твърди американският треньор по личностно развитие Джим Рон. Помислете кои са вашите петима и си дайте сметка колко са ви повлияли. Ако сте с хора, с които съучастнически споделяте оправдания защо не правите нищо за успеха си, намирате алиби за собствената си нерешителност. Ако сте с хора, които имат цели и ги преследват, те ви влияят и ставате като тях.

"Хората, с които избираме да общуваме, са основен източник на това, което знаем и чувстваме. Необходимо е да си представяме влиянието, което ни оказват. Ако техните възгледи и привички разрушават шансовете да се сдобием с успех, трябва да се отдръпнем от тези хора, за да защитим себе си от негативно влияние, и да завържем по-мотивиращи връзки", препоръчва Джим Рон.

Умните хора много старателно избират кръга си на общуване. Когато сте обградени с приятели, които не ви стимулират да вървите напред, а ви теглят надолу към собствената си посредственост, се поддавате на влиянието им, казва и Джоузеф Планет. Той определя 10 типа токсични приятели и препоръчва да бъдат държани на разстояние.

1. Позьори. Те се стараят винаги да са център на внимание и да изглеждат ефектно, за да компенсират действителната си същност. Могат и да ви комплексират. Обикновено са ловки лъжци, които успяват да създадат погрешно впечатление, че са нещо повече от вас. Дори че без тяхна помощ нищо не можете да направите.

2. Невежи. Не става дума за ниска интелигентност. Става дума за доброволно невежество и самодоволство. Такъв човек често постъпва неразумно, взима неправилни решения. Ако сте до него, сянката му пада и върху вас, казва Джоузеф Планет.

3. Пиявици. Те постоянно искат да им помагате, вместо да постигнат резултати със свои сили. Няма нищо лошо да помогнете на приятел в нужда, но когато той се чувства удобно в тази роля и не прави опити да подобри положението си, изсмуква все повече от енергията ви.

4. Лентяи. Мързелът е заразна болест. Ленивите хора правят и приятелите си лениви. Без да се усетите, ще губите време в безцелни приказки, ще пренебрегвате работата си.

5. Бохеми. Някои смятат, че да се живее веднъж означава да не се пропускат никакви забавления.

6. Празнодумци. На тях от много приказки не им остава време за нищо смислено. Силните хора не си губят времето в много думи. Те предприемат действия.

7. Депресари. Непрекъснато се жалват и си измислят проблеми. Все им се случва нещо лошо, никой не ги разбира. Негативизмът е по-прилепчив от позитивизма.

8. Нерешителни. Ако се стремите да живеете активно, смислено и успешно, избягвайте хора, които не искат да напуснат зоната си на комфорт. Колкото са по-амбициозни и гонещи целите си вашите приятели, толкова по-бързо ще се придвижвате напред и вие.

9. Крайни скептици. Те се съмняват във всичко, виждат само пречките пред успеха, а не пътищата за реализирането му. Във всеки момент са готови да ви изредят куп аргументи, че ни си струва да се напъвате, да се опитвате да вървите напред. Понеже са ви приятели, няма да се усетите как ще им повярвате.

10. Лицемери. Те говорят колко ви подкрепят, но с действията си да ви саботират на практика. Тези "приятели" не ви мислят доброто.

Клиничният психолог Сюзън Хейтлър смята, че не е трудно откриете хората, които ви вредят. Не ви е приятел, ако се съревновава с вас. Ако винаги говори главно за себе си. Ако обича да ви критикува и често показва неодобрението си. Ако с него се чувствате неспокойни, защото може да се нацупи за дреболия. Такъв човек не само не ви разбира, а и е опасен за здравето ви, защото общуването с него носи негативни емоции.

Канадският психолог Джордан Питърсън препоръчва да си намерите мотивиращи приятели.

"Избирайте хора, които се опитват да подобрят живота си. Не е егоистично да предпочитате тези, които са добри за вас. Най-правилното решение е да се заобикаляте с хора, които ви подкрепят по пътя нагоре. Те ще ви насърчават, когато сте добри към себе си, и деликатно ще ви укорят, когато не сте. По този начин те ще ви подтикват да правите това, което трябва. Хората, поели надолу, ще сторят точно обратното. Те ще предложат цигара на бившия пушач и питие на бившия алкохолик. Ще посрещнат със завист успеха ви или ще го омаловажават. Ще ви дърпат надолу, понеже на фона на вашия напредък техният провал ще изглежда още по-страшен", пише Питърсън.

А как да си изберете компания на работното място -  Приятел в служба се познава.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"

Как умно да смените работата - по паралелна писта, с плавно плъзгане или рязък завой?

Митът за 10-те хиляди часа практика, които водят до шеметен успех

У всекиго се крие гений, но у някои дреме. Как да събудите вашия за успех в кариерата

Ако всички ви дават акъл в работата, прекалявате със заучена или с менте безпомощност

64% предпочитат изкуствен интелект пред интелекта на сегашния шеф и как да работите с робот

Взимащ, даващ или обменящ психотип сте и изненадващ отговор кой осигурява успех

Ваканционна скука, та се пука? Открийте причината - тя влияе и на успеха в работата

Как да се справяте с колега простак

Съмнението - този убиец на професионалния успех

Маневри по хоризонтала и вертикала към шефския пост