Дезинфекцията на автомобилите на ГКПП Капитан Андреево и Лесово допринасяла за колоните

България е била публично порицана заради хаоса, който се създава по граничните ни пунктове. Това е станало по време на 44-ото общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черно море (BSEC-URTA ), което се провежда от 2 до 6 септември в Ташкент. Съобщението е на страницата във фейсбук на Камарата на автомобилните превозвачи.

Според българските участници във форума думите по отношение на страната ни били остри и категорични.

Две от най-влиятелните международни организации – IRU (Международния съюз за автомобилен транспорт) и BSEC-URTA, в лицето на своите президенти, обявили, че ще предприемат всичко възможно, за да бъдат решени тези проблеми, защото локалните действия имали глобално отражение.

Турция и Гърция се обединили около намерението да намерят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. Дали това ще бъде мостът, който ще свързва граничната порта Ипсала в Турция и ГКПП Кипи в Гърция, или друг маршрут с ферибот, е въпрос на преговори, коментират от българската камара.

“Докато международните транспортни организации работят заедно с националните правителства и структурите на Европейския съюз, за да позволят на автомобилния транспорт да доставя стоки по рентабилен начин, сигурно, гладко и безопасно чрез интегриран автомобилен транспорт и взаимно свързване на пазари, България прилага двойни стандарти и дискриминационни практики при заплащането на такси за паркинг и дезинфекция и не прави нищо, с което да улесни преминаването на границите”, се казва в съобщението на камарата.

Оттам припомнят, че неочаквано и без уважителни причини в края на юли българските власти са решили да възстановят процедурите за дезинфекция на превозните средства на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово. Скоро се очаквало, както се е случвало в миналото, турската страна да приложи подобни мерки по границите си с България.

BSEC-URTA следи отблизо ситуацията и настоятелно призовава своите български и турски членове да се обърнат към националните компетентни органи за премахване възможно най-скоро на тази “несправедлива, отнемаща време, скъпа и безполезна мярка”. От нашето транспортно министерство ще коментират ситуацията в сряда, след среща с бранша, казаха от ведомството.