Министърът на транспорта Красимира Стоянова и главният оперативен директор на "Шкода Транспортейшън" и "Шкода Вагонка" Петър Новотни  подписаха договор за доставка на 20 нови електромотрисни влака, които чехите трябва да изработят за 2 години.  Това става в Министерския съвет и в присъствието на премиера Димитър Главчев.
След подписване на договора министър Стоянова заяви, че доставката на тези влакове е съществена крачка в развитието на железницата и  благодари на всички, които са изминали този нелек път до подписването на контракта. А по-късно, пред журналисти,  благодари и на своя предшественик - Георги Гвоздейков. 

Новотни пък заяви, че този договор е предпоставка за дългосрочно сътрудничество и заяви, че иска да отговори на доверието на българските институции.

"Създаваме дългосрочни взаимоотношения между нашето дружество, което представлява 10 000 души и 7 производствени мощности. Продуктите на "Шкода" са добре известни в България, предоставяме наши продукти в 5 български града. За София компанията изработва метровлакове. 

Новата поръчка е за по-сложни мотрисни влакове.  Искаме да се ангажираме не само да ги доставим в срок, но и да осигурим обслужването им и да обучим железничарите как да работят с тях.

Ян Индришик, зам.ръководител на мисията на Чешката република в България заяви, че българите ще оценят по достойнство новите мотриси, които освен всичко друго, ще заместят хиляди коли по пътя и дата ще бъдат намалени емисиите

Премиерът Главчев, заяви, че се радва на събитието, което ги е събрало, тъй като от 20 години не са купувани нови влакове. Той намери и някакъв знак с повтарянето на числото 20.  Дано следващите нови  не ги купим след 100 години, пошегува се той.

Премиерът заяви, че има доста спомени и един от тях е, че има в българската железница едни локомотиви "Шкода", които са на неговата възраст и още са по релсите. Тази кооперация със "Шкода" е и с метрото в София, с доставка на автобуси да други градове. 

Главчев съобщи за опция по договора, освен 20 нови влака, има възможност да се поръчат с анекс още 5. "Ще се радвам, ако се възползваме от тази възможност", каза още той.  Министър Стоянова поясни по-късно, че 20-те се финансират по плана за възстановяване и с европейски пари, докато тези пет, ако се поръчат, ще са с национално финансиране.

Премиерът обобщи, че сумата за 20-те влака е 511,4 млн. лв., те са комфортни, каквито към момента нямало в нашата железница,  с 300 места са  и  за скорост до 160 км в час.  "Надявам се до 2 години да изпълните договора и  да пътуват тези мотриси от София до Русе, Варна, Пловдив, Бургас", обърна се Главчев към представителите на "Шкода". Той благодари и на предишни министри на транспорта, които направили така, че това да се случи. И обърна внимание до какво води европейското сътрудничество, като припомни, че по плана за възстановяване има 1,5 млрд. лв. за нови влакове.

По-късно, в отговор на въпрос министър Стоянова заяви, че тези влакове са за дълги разстояния, ще пътуват до Варна, Бургас, Русе и други дестинации, те са до 160 км в час, но ще се движат със скорост, която инфраструктурата позволява. 

Премиерът Димитър Главчев дойте в гранитната зала на Министерския съвет, за да присъства на подписването на договора. 
 СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Премиерът Димитър Главчев дойте в гранитната зала на Министерския съвет, за да присъства на подписването на договора. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
От "Шкода" донесоха макет на влака, за да покажат как ще изглежда. 
 СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
От "Шкода" донесоха макет на влака, за да покажат как ще изглежда. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Министърът на транспорта Красимира Стоянова отговори на въпроси на журналисти, а пред нея  беше макета на новите влакове. 
 СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Министърът на транспорта Красимира Стоянова отговори на въпроси на журналисти, а пред нея беше макета на новите влакове. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ