Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че иска да помогне на автомобилостроителя "Фолксваген" (Volkswagen) да премине през период на съкращаване на разходите, без да се налага да прибягва до затваряне на обекти, информира Ройтерс.

По време на посещение в завода на "Фолксваген" в германския град Емден министърът каза, че също така иска да гарантира, че мерките по отношение на персонала остават в нормалната рамка на колективното договаряне.

По-рано този месец от германския автомобилостроител обявиха, че в плановете им вече влиза сериозно съкращаване на персонал, както и затваряне на заводи, тъй като обявената по-рано програма за съкращаване на разходи в размер на 10 млрд. евро не дава необходимите резултати.

Хабек посочи, че справянето с текущите предизвикателства е отговорност на компанията, но посочи, че е възможно правителството да помогне с нова програма за стимулиране на покупките на нови електромобили, пише ДПА.

"Фолксваген" досега не е затварял свои производствени мощности в Германия, а от 1988 г. няма такъв случай и в целия свят. Към момента близо 300 000 души са заети в заводите на компанията. Според медийни публикации е възможно да бъдат съкратени близо 30 000 души, което автомобилостроителят отхвърля.

Като сигнал за влошаването на условията в целия сектор от Бе Ем Ве (BMW) и "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) обявиха през последните дни, че намаляват прогнозите си за очакваните продажби. 

В тази връзка се очаква в понеделник, 23 септември, Хабек да се срещне с висши ръководители и представители на бранша. Говорител на германското икономическо министерство каза, че целта на разговорите ще бъде да се намери механизъм как Германия да стане водещ пазар за електрически превозни средства, пише БТА.