Най-малко българите от всички европейски шофьори плащат за глобите, които са извършили по пътищата в Белгия - едва 27 процента. Следват испанците с 30 на сто, поляците с 36 на сто, португалците (37 процента). Алкохолът за шофьорите в Белгия е с лимит 0,5 промила на хиляда, а за професионалните водачи 0,2 на хиляда.

Чуждестранните шофьори, които бъдат хванати под въздействието на алкохол или наркотици по белгийските пътища, ще трябва незабавно да платят депозит от 1260 евро от 1 януари. Който не го направи трябва да остави автомобила си като депозит. Досега чуждите шофьори избягваха да плащат глоби, а сега ще бъдат възпрепятствани.

Тези 1260 евро всъщност са минималната глоба, включително съдебни и други разноски, за тези, които за първи път шофират под въздействието на наркотици или алкохол.

"В случай на оправдателна присъда сумата ще бъде върната", съобщава кабинетът на министъра на правосъдието Пол Ван Тигхелт пред белгийския вестник Het Nieuwsblad.

Тези, които не могат или не искат да платят, трябва да предадат автомобила си в полицията. След това ще го пазят 96 часа. Когато този срок изтече и плащането все още не е извършено, прокуратурата може да вземе решение за конфискация на автомобила. Всеки, който иска да върне колата си, заплаща разходите за теглене и съхранение. Всеки ден средно десет чуждестранни шофьори в Белгия биват хващани да шофират под въздействието на алкохол, а статистиката говори за 10 милиона евро неплатени глоби.