Tesla Cybertruck направи европейското си туурне и даже има няколко десетки, които се движат по пътищата на Стария континент. Има и един електрически пикап на американската компания, кото се подвизава във Варна и собственост на местна автокъща. 

В писмо до Европейската комисия редица европейски асоциации призовават Cybertruck да не може да се движи по пътищата, пише The Guardian. "Вносът на големи пикапи се увеличава, което носи опасност за нашите улици", смята Джеймс Никс от организацията с нестопанска цел Transport&Environment. T&E е мощна лобистка група, която настоява за прекратяване на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили.

Tesla Cybertruck могат да се регистрират чрез т.нар индивидуално одобрение на превозно средство, където изискванията са по-ниски от тези за типово одобрение, което повечето автомобили преминават. Органите по хомологация в държавите-членки, които отговарят за проверката на колите, преди да излязат на пазара, имат известна възможност да се отклоняват от правилата на ЕС в отделни случаи.

През юли в Чехия е регистриран Cybertruck със собствено тегло 3025 кг. Той е модифициран, за да отговаря на разпоредбите за осветление и да предпазва участниците в движението от острите му ръбове, но превозното средство все още не изглежда да отговаря на ограниченията за тегло. Ако превозва четирима пътници, които са малко по-тежки от средния европеец, или тежки товари, масата на пикапа ще надхвърли 3,5 тона, което е прагът за превозни средства, които се нуждаят от ограничител на скоростта.

Cybertruck на Tesla е твърде голям и тежък за европейските пътища, предупреждават асоциациите за трафик. В писмото асоциациите подчертават, че няма законен начин за регистрация на Cybertruck в ЕС, тъй като пикапът е в нарушение на основните европейски норми за пътна безопасност.

Европейската комисия казва, че ще се нуждае от повече информация относно националните изисквания и мерките за безопасност. Тя планира да обсъди темата с хомологационните органи на страните-членки.