Световните цени на кафето достигнаха многогодишен връх през 2024 г., нараствайки с 38,8 процента спрямо средната стойност за предходната година, главно поради неблагоприятните метеорологични условия, засегнали ключови страни производителки, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), предаде БТА.
Според проучване на ФАО относно тенденциите на глобалния пазар на кафе, през декември 2024 г. арабика, кафето с по-високо качество, предпочитано на пазара на печено и смляно кафе, се е продавало с 58 на сто нагоре спрямо година по-рано. Същевременно робуста, използвана главно за разтворимо кафе и смесване, е отбелязала скок на цената от 70 на сто в реално изражение.
Това бележи стесняване на ценовата разлика между двата сорта за първи път от средата на 90-те години на миналия век.
Възможно е повишение и през 2025 г.
Експортните цени на кафето може да се повишат допълнително през 2025 г., ако големите региони на отглеждане претърпят допълнителни значителни намаления на доставките, според ФАО.
Ключовите фактори зад неотдавнашното увеличение на цените включват ограничени количества за износ от Виетнам, намалено производство в Индонезия и неблагоприятно време, което оказва влияние върху производството на кафе в Бразилия.
Във Виетнам продължителното сухо време причини 20 процента спад в производството на кафе през 2023/24 г., като износът спадна с 10 процента за втора поредна година. По подобен начин в Индонезия производството на кафе през 2023/24 г. е намаляло с 16,5 процента на годишна база поради прекомерните дъждове през април-май 2023 г., които са повредили кафеените зърна. Износът е намалял с 23 процента.
В Бразилия сухите и горещи метеорологични условия предизвикаха последователни ревизии надолу на прогнозата за производство за 2023/24 г., като официалните оценки се изместиха от очакваното увеличение от 5,5 процента на годишна база към спад от 1,6 процента.
Разходите за доставка са фактор
Установено е също, че по-високите разходи за доставка са един от факторите, допринасящи за повишаването на световните цени на кафето.
Ранните данни показват, че през декември 2024 г. увеличението на световните цени се е довело до това потребителите да плащат 6,6 процента повече за кафето си в САЩ и 3,75 процента повече в Европейския съюз (ЕС) в сравнение със същия период на 2023 г.
"Високите цени трябва да осигурят стимули за повече инвестиции в технологии и научноизследователска и развойна дейност в сектора на кафето (който разчита до голяма степен на дребните фермери) за увеличаване на устойчивостта на климата", казва Бубакер Бен-Белхасен, директор на отдел "Пазари и търговия" на ФАО, добавяйки, че изменението на климата оказва влияние върху производството на кафе в дългосрочен план. ФАО подкрепя много от страните производителки на кафе, за да помогне на фермерите да възприемат устойчиви на климата техники, които също допринасят за възстановяване на загубата на биологично разнообразие.
ФАО подчертава значението на прозрачността на пазара и насърчава сътрудничеството между всички участници във веригата на стойността за подпомагане на устойчивия растеж в световния сектор на кафето и за защита на поминъка на милиони дребни производители по целия свят.
Ключови цифри