Цената на агнешкото месо в дните точно преди Великден в Гърция се очаква да са от 14 до 16 евро за килограм.
Гръцките потребители вече проучват къде на пазара се предлага агнешко и ярешко месо на достъпни цени за предстоящите Великденски празници, но по всичко личи, че цената ще бъде с 1-2 евро на килограм по-висока в сравнение с миналата година, предаде БТА по информация на „Прото тема".

По-конкретно цените се прогнозира да бъдат между 14 и 16 евро за килограм в празничния период, като в доста квартални магазини в Атина вече достига до 12-13 евро.

Сред причините за поскъпването е спадналото производство както заради наводненията след бурята „Даниел" през септември 2023 г., така и заради заболяванията по дребните преживни животни. През последните месеци Гърция беше засегната от чума и шарка по овцете и козите, което доведе до умъртвяването на хиляди глави добитък.

Друга причина е и повишеното търсене заради съвпадането на православния и на католическия Великден тази година.

Траен и обезпокоителен фактор, който засяга производството, е намаляването на броя на животновъдите заради увеличената себестойност на производството.

Според търговци гръцкото производство на агнешко и ярешко месо може да задоволи само около 50 процента от търсенето в страната. Останалото се покрива с внос, главно от Румъния.
Силно е и търсенето на качествени гръцки агнета и ярета от европейски страни като Франция, Испания и Италия.