Започната е процедура за защитата им в ЕС

Прясно месо от уникалите източнобалкански черни свине вече се продава в магазини на "Метро" в София и Пловдив. Това е част от кампанията на веригата за подкрепа на автентичните български храни.

Свинското е от целогодишно пасищно отглеждани прасета. Заедно с куртовския розов домат са сред първите традиционни продукти, които веригата ще предлага.

Искаме "Метро" да е мястото, което свързва малките български производители с нашите професионални клиенти, заяви Людмил Каравасилев, ръководител отдел "Корпоративни комуникации" в "Метро България". Стремежът е да се създаде успешен бизнесмодел, който да подкрепя местните производители и да защитава автентичните български вкусове. От пролетта във веригата ще се предлага асортимент от 130 вида български плодове и зеленчуци, като куртовският розов домат ще заема основно място.

11 от магазините на "Метро" в 9 града ще се превърнат в бази, където местни производители да доставят директно продукцията си. Ще бъдат назначени допълнително и агрономи, а служителите ще преминат обучение.

Стартирана е процедура за защита в ЕС на прясното месо от източнобалкански свине и куртовския розов домат. Първият продукт е по схемата за защитено наименование на произход, а вторият - за защитено географско указание. Това става с подкрепата на "Метро България", "Слоу фуд България" и евродепутатът Момчил Неков.

59 стопани отглеждат източнобалкански свине у нас, заедно с кръстоските бройката на животните е около 8000, каза Радостина Донева, шеф на асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалкански свине. Те се отглеждат в 12 общини в източна Стара планина, Странджа и Сакар. Броят на прасетата, от които се произвежда истинската "Смядовска луканка" е паднал драстично - през 1975 г. е бил над 50 000. Месото е с уникални харастеристики.

Секретарят на читалище "Любен Каравелов 1897" в Куртово Конаре Емилия Шушарова пък предупреди, че има много имитации на истинския куртовски розов домат. Тя се оплака и, че 60% от тазгодишната реколта е унищожена от доматения миниращ молец.