Цените на основните храни тръгват надолу след достигнатия връх в началото на февруари, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Индексът, който изчислява ведомството, вече е 1,462 пункта при 1,486 преди 2 седмици.

Основна причина за поевтиняването е спад в цените на някои зеленчуци. През миналата седмица репите са се продавали с 8,8% по-евтино на едро, зелето - с 8,1%, зелената салата - с 6,8%, а морковите - с 5,5 на сто. Цените на доматите и краставиците обаче продължават да се увеличават - съответно с 1,6 и 9,4 процента. Плодовете пък са с разнопосочни движения. Кивито поевтинява с 8,2%, както и мандарините - с 6,9 на сто. Портокалите обаче поскъпват с 4,4%, а лимоните - с 3,2 на сто.

При пилешкото месо има спад в цените между 2,4 и 3,1% в зависимост дали са гърди, бут или цял бройлер. Отчетено е поскъпване на едро с 5,1 на сто на брашното в пакети от 1 кг.