Планираното за Хелоуин изстрелване към Международната космическа станция (МКС) на кораба "Дракон" на компания "Спейс Екс" с четиричленен екипаж на борда беше отложено за сряда заради лошото време в района на стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, съобщава БТА, позовавайки се на ДПА.

Предстоящата мисия се радва на интерес в Германия, тъй като сред членовете на екипажа е Матиас Маурер от Европейската космическа агенция (ЕКА). 51-годишният астронавт е първия германец от три години, който полита в космоса.

Маурер е 12-ият германски астронавт и четвъртият германец, пребивавал на МКС.

Матиас Маурер ще полети заедно с колегите си от НАСА Раджа Чари, Томас Маршбърн и Кайла Барън към орбиталната станция на 3 ноември в 5,10 часа по Гринуич. Астронавтите трябва да пристигнат още в същия ден. Те ще останат на МКС до април следващата година.

След като "пенсионира" совалките си през 2011 г., НАСА разчита на руските кораби "Союз" за транспорт на астронавти до и от МКС. Частната компания "Спейс Екс" на Илон Мъск започна да превозва екипажи от миналата година с капсулата си "Дракон".