• Не са родни, а египетски, твърдят производителr
  •  За близо 20 години площите у нас намалели над два пъти, реколтата стига само за 50% от количествата, които се консумират

Почти 9 лв. за килограм достигна цената на пресните картофи в голяма търговска верига през уикенда, сигнализираха читатели. На фона на останалите сортове, които все още струват между 2 и 4 лева за килограм, пресните са почти два пъти по-скъпи в сравнение с миналата година и на практика струват почти колкото килограм свинско месо.

Трендът при цената на едро на пресните картофи е същият - миналата година в края на март и началото на април те са стрували средно 2,89 лв. на зеленчуковите борси, докато сега са 4,67 лв. Това поскъпване от 62% само за 12 месеца е и най-голямото изобщо за всички видове плодове и зеленчуци у нас по стоковите борси и тържищата.

Проверка на “24 часа” по пазарите в столицата показа, че високата цена не е изключение - пресни картофи, макар и в малки количества, се предлагат навсякъде по 8-9 и дори 10 лева килото.

“Най-вероятно сте видели

египетски пресни картофи, които заливат от около един месец България

и често се представят за български. За съжаление, от приемането ни в сухопътния Шенген при внос през Гърция стока може да дойде и от Южна Африка, но по документи да е с друг произход. Внасят се и големи количества от френския сорт “Агата”, който при правилно съхранение също създава илюзията, че е пресен картоф”, каза Тодор Джиков, бивш зам.-министър на земеделието и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Според него няма нищо чудно в цената на пресните картофи в момента, защото точно сега те излизат на пазара и винаги

първите количества са на много високи цени

Те се уравновесяват едва когато се появят по-големи количества.

Във всеки случай Джиков е категоричен, че това, което се предлага на пазара на висока цена, не е българско производство, защото у нас вече никой не отглежда ранни картофи, тъй като е нерентабилно.

“В оранжерия е абсурдно да се отглеждат картофи и едва ли е останал някой голям ентусиаст, който да го прави, защото този зеленчук е прекалено евтин за габаритите си. Освен това изисква и поливане и сметката не излиза. Родните сортове ще се появят доста по-късно на пазара, но и те ще са малко. Консумацията на картофи у нас е около 220 хиляди тона годишно, докато

производството е не повече от 100 хиляди тона

- всичко останало е внос от близки и далечни държави”, каза още Джиков.

Данните на земеделското министерство показват, че в навечерието на приемането ни в Евросъюза картофи у нас са се отглеждали на общо 265 хиляди декара, докато в момента те заемат 55 хиляди декара. През това време са нараснали площите със зърно и технически култури, докато при зеленчуците, които се отглеждат далеч по-трудно, има предимно намаление на площите.