Там най-лесно се постига заветната температура от минус 273 градуса - абсолютната нула

Двама българи вече участват в скока, който прави ЕС от суперкомпютрите към квантовите "чудовища"

Дни след като НАСА и Бил Гейтс обявиха, че ще стартират проекта си за квантов компютър в Космоса, "Росатом“ също обяви, че планира да създаде обща мрежа на базата на квантови компютри в Русия, което ще повиши скоростта на сегашните милиони пъти.

Според концерна между 2025 и 2030 г. ще е факт интеграцията и създаването на квантовия интернет. 

„Ние сме наясно, че една от най-важните задачи на десетилетието е да се научим да комбинираме квантовите изчислителни устройства в единна интегрирана система - обясни шефът по квантовите технологии Руслан Юснов. - В дългосрочен план квантовият интернет ще ни позволи да ускорим производителността на устройствата.“

Плановете на корпорациите са заедно с Ростех да създадат квантов суперкомпютър от 30-100 кюбита. Европа вече има своя квантов компютър, а двама българи вече участват в предстоящия скок, който ще бъде направен между суперкомпютрите и "квантовите чудовища". 

Причината космически компании като НАСА и "Роскосмос" да участват в тези проекти е, че кюбитите на квантовите компютри работят и смятат вярно единствено при температура около абсолютната нула - (-273 градуса). Нещо, което най-лесно се постига в Космоса.  

За българския пробив в квантовите компютри, четете тук и тук