Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" осъществи двадесетия полет на Марс за една година от кацането си на Червената планета, съобщи електронното издание "Спейс", като цитира Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Апаратът на НАСА е изминал за този период общо 4227 метра по повърхността на Марс.

"Двадесетият полет премина успешно на 25 февруари. За 130,3 секунди във въздуха апаратът измина 391 метра със скорост 4,4 м/сек, още по-близо до мястото, където кацна марсоходът "Пърсивиърънс", се казва в съобщението на Лабораторията за реактивно движение на НАСА в туитър. Нейните експерти отговарят за реализацията на проекта.

"Инджинюъти" беше доставен на Червената планета с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на 18 февруари м.г.

Мини-хеликоптерът тежи 1,8 кг и направи първия си полет на 19 април м.г. Тогава той се издигна на височина от три метра и летя 39,1 секунди. Разработката му струва 80 милиона щатски долара, припомни БТА.

Полетите на "Инджинюъти" нямат научна цел. Те трябва да покажат, че е възможно да се осъществи полет на Марс, както и да се съберат данни за поведението на летателен апарат на друга планета.