Повечето от живите същества днес се състоят от стотици милиони клетки, но когато животът се появява за първи път на Земята, те са били невидими за невъоръжено око и дълги само няколко микрона. Това твърди екип от китайски и британски учени. Резултатите от тяхното проучване бяха публикувани наскоро в международното списание „Geology“. Според учените критичната еволюция на „растежа“ е била преди около 602 милиона години.

Биотата Лантиен (Lantian), открита на територията на днешния окръг Сиунин, провинция Анхуей, се счита за най-старата известна група сложни микроорганизми в света. Учените изследват скално ядро от 35 см от мястото и установяват, че многоклетъчните организми са се появили за първи път преди около 602 милиона години.

Ранният клъстер от организми, запазен в черен шист, датиращ от едиакарския период, съдържа най-малко 18 различни форми на многоклетъчни същества, каза Ан Чуан, учен от Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките в интервю за Синхуа.

По време на камбрийската експлозия някои живи същества са пораснали до 2 м дължина с по-сложна структура и функции, което е довело до появата на предците на много съвременни организми, твърди ученият.