България да стане най-доброто място в света за компютърните науки - една от целите на новия институт

Старт на първия в Източна Европа световен център за изкуствен интелект, компютърни науки и технологии беше даден на официална церемония в НДК. Институтът INSAIT e структуриран като звено към Софийския университет в партньорство с два от водещите технологични университета в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL. Ще се води от световноизвестни учени - българи и чужденци.

На откриването присъстваха премиерът Кирил Петков, президентът Румен Радев, министрите на образованието и на иновациите акад. Николай Денков и Даниел Лорер, федералният министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелен, еврокомисарят Мария Габриел, водещи учени от Швейцария, САЩ, Израел и България, представители на академичните среди и бизнеса от България и чужбина. Сред тях бяха носителят на наградата “Тюринг” (“компютърния “Нобел”) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман.

“България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект - това е една от целите на института. Да привлечем най-добрите компании в света да отворят центрове в България. Да спазим едно обещание, което нашето правителство е дало -

да върнем най-талантливите ни умове,”

каза премиерът Кирил Петков.

“INSAIT е нещо, което се случва за първи път в Източна Европа. Нашите деца тук - това е мечтата на INSAIT. Това е тук, няма нужда да се качваме на самолет. Когато си тръгнете оттук и ви питат какво сте видели, кажете: За първи път тук има такова нещо, което ако искате да промените света, то ще ви помогне да го направите”. Това каза бащата на INSAIT проф. Мартин Вечев от ETH Цюрих, един от водещите учени в света по компютърни науки и изкуствен интелект. Проф. Вечев е носител на множество международни награди, включително и на “Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии.

Когато се дипломирал в Кеймбридж през 2003 г., проф. Вечев си пожелал след 20-30 г. да създаде в България център на световно ниво като в Кеймбридж. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. “Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България”, допълни проф. Вечев.

Президентът Румен Радев каза, че има

събития, които променят хода

на човешката история,

и днес имаме привилегията да участваме в такова. Той обясни, че INSAIT е успял да обедини 4 правителства - 2 редовни и 2 служебни, нещо немислимо за българската политическа действителност в момента. “Ако създадем още няколко такива института, ще имаме една много по-плодотворна политическа среда”, категоричен беше президентът.

“За да се стигне до откриването на института, е свършена много работа. Всъщност по-трудната работа предстои – да започнат научните изследвания и обучението в България”, каза акад. Николай Денков

“Ако искаме България да е притегателна сила, а не да губи населението си, е важно да създадем места, на които младите да правят най-добрата наука и иновации. Държавата трябва да подпомага финансово и други сфери на висшето образование”, допълни министър Лорер. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков посочи, че партньорството с швейцарските политехники е ключово. “Признателни сме и сме изпълнени с надежда, че такова партньорство ще доведе до коренна промяна въобще в българското висше образование и наука ”, каза проф. Герджиков.

“Случващото се днес в София е силен момент. Този ден бележи превръщането в реалност на една идея - България да е лидер в областта на компютърните науки в Източна Европа. Ако този проект има шанс да успее повече от други, то е, защото той обединява, защото е прагматично визионерски”, каза еврокомисарят Мария Габриел.

През следващите 10 г. държавата ще инвестира 170 млн. лв. в института. Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 млн. лв. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 млн. лв. Визията на INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България.

Към момента институтът е привлякъл финансиране за 12 млн. лв. от SiteGround - един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище у нас, и 1,3 млн. лв. от други технологични предприемачи. Премиерът Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич.



СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Премиерът Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич. СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

По-късно Кирил Петков и представителите на “Амазон” и “Гугъл” са обсъдили разширяване на общите ни проекти.

Регионален дейта

център на “Амазон”

в България е едната възможност, така че България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа. С “Гугъл” пък е обсъдено създаването на съвместна работна група, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачни технологии и електронно правителство. (24часа)

Проф. Мартин Вечев

Проф. Мартин Вечев
Проф. Мартин Вечев:

Имаме програми и за елитните

гимназии, до 1 година ще

започнем да работим с тях

Създаването на института е моя мечта отпреди 20 години. Никога не съм прекъсвал връзката си с България. Когато бях в изследователския център на IBM в Ню Йорк, създадох първата програма за българи, които да идват да стажуват. Продължаваме в тази насока вече много години.

Ще работим и с училищата, защото искаме да променим мисленето. Искаме да променим статута на изследователи, на професора, на знаещия, на можещия. Това ще е първият институт в Източна Европа, който предлага финансови условия на световно ниво. Имаме програми с математическите, с езиковите, въобще с елитните гимназии. Ще предоставяме на децата възможност да се докоснат до световната наука от самото начало. Аз много се интересувам от нашите деца. Моите деца заради този проект също са тук и учат в нашите математически гимназии. Имам и личен интерес това да стане. Искаме да дадем възможност да се докоснат до световната наука. Децата ще могат да идват в института и да работят заедно с изследователите там. С училищата ще заработим до една година.

Институтът вече работи и приема кандидати. Очакваме първите, които ще дойдат на пълен щат, от началото на септември. В института ще работят около 300 души. 30 професори и изследователи и около 200-250 докторанти. Не броим магистрите, които може да сах няколко хиляди. Огромно предимство на института е, че сме близо до Цюрих и преподаватели оттам ще могат да идват и да преподават.

Над 50% от студентите ще са българи. Ще се учи машинно самообучение, обработка на естествен език, роботика, информационна сигурност, компютърни мрежи и системи. Това са едни от най-модерните специалности в момента. Те всички ще са на едно място, защото са взаимно свързани. Започваме с топизследователи, топдокторанти, магистри и бакалаври.

В топинститутите има и фундаментални, и приложни изследвания. Там се създават прототипи, които след това стават високотехнологични компании. В света няма такава програма за създаване на високотехнологични компании. Това формализира нашия опит от 10 години. (24часа)