Факторите, които са важни при избора на гардероби

Гардеробът е от мебелите, които не сменяте всяка година или всеки сезон, a го купувате, за да ви служи дълги години. Затова при избора му е добре да си отделите достатъчно време, за да вземете под внимание всички фактори, които могат да ви помогнат да направите избор, който най-добре отговаря на вашите нужди и за който няма да съжалявате.

Като оставим на страна стила, материала, покритието и цвета, основният въпрос, на който трябва да си отговорите е дали на гардероби с панти или на гардероби с плъзгащи врати да заложите.

За съжаление отговорът нито е очевиден, нито бърз и още по-малко лесен, тъй като решението не зависи само от личните ви предпочитания, а от още редица фактори, с които не е зле да се съобразите.

Нека заедно видим някой от основните фактори, които е добре да вземете предвид при избора на гардероб

Форма и размер на стаята

При избора на всяка една мебел трябва да изхождате от характеристиките на помещението, в което планирате да я поставите.

Казано по друг начин, преди изобщо да си задавате въпроса дали да изберете гардероб с плъзгащи врати или такъв с панти е добре да измерите свободното пространство и да обърнете внимание на формата на помещението и на мебелите, които сте ситуирали в него.

Наличното свободно пространство ще ви насочи към подходящия избор на гардероб. Например, ако стаята е малка, сами ще се уверите, че гардеробите с плъзгащи врати са по-подходящи, тъй като ви позволяват да отваряте вратите, без да се съобразявате дали пред гардероба има достатъчно пространство или не. И обратното. Ако пространството не е проблем, тогава можете да се спрете както на традиционен гардероб с панти, така и на модел с плъзгащи врати.

Модулност и функционалност

В съвременните домове, които са доста по-малки в сравнение с жилищата в миналото, мебелите, включително гардеробите трябва да могат да се вписват оптимално в пространството и да го оптимизират по възможно най-добрият начин.

Ето защо адаптацията и модулността са много важни фактори при избора на вид гардероб. В това отношение, моделите с панти се характеризират с по-голяма гъвкавост, адаптивност и функционалност в сравнение с моделите с плъзгащи врати.

Естетика

Естетиката не е сред основните аспекти, които задължително да вземете под внимание, но е важна, тъй като освен функционален и с подходящите размери, гардеробът трябва да се съчетава с останалите мебели в стаята и да “радва” окото, щом го погледнете.

Тук вече изборът зависи наистина от личните ви предпочитания и вкусовете ви, тъй като на пазара се предлагат изключително стилни, модерни и красиви модели както с шарнирни врати (с панти), така и с плъзгащи врати.

Плъзгащи врати срещу  шарнирни - плюсове и минуси

Гардероби с плъзгащи врати

Едно от най-големите предимства на моделите с плъзгащи врати е, че спестяват място, тъй като не се нуждаят от място за отваряне на вратите.

Не е за подценяване и факта, че са с по-голям капацитет за съхранение и се вписват във всеки един интериор и могат да бъдат монтирани както в спалнята, така и в коридора, детската стая и дори в кабинета.

Като минуси можем да посочим, че цените им са малко по-високи в сравнение с цените на традиционните гардероби с панти и това, че няма как да видите съдържанието на целия гардероб наведнъж.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Традиционни гардероби с шарнирни врати

Основното предимство на традиционните гардероби, че можете да отворите вратите и да имате изглед към цялото съдържание, което сте подредили там.

Освен това можете да използвате вътрешната страна на вратите, за да окачвате вратовръзки, шалове и други. А можете да поставите и огледало, в което да се оглеждате в цял ръст, докато се обличате за работа.

Сред основните недостатъци на гардеробите с панти можем да споменем, че са по-обемни и са по-подходящи за по-големи помещения.