Атмосферата на тази екзопланета съдържа метан и въглероден диоксид

Странен извънземен свят, обвит в облаци, подобни на пясъчни, е открит от телескопа "Джеймс Уеб". Твърди се, че атмосферата й съдържа метан и въглероден диоксид. 

Откритието на екзопланетата, е описано като първото по рода си и е направено от инструментите NIRSpec и MIRI на космическия телескоп Джеймс Уеб. В данните астрономите забелязват доказателства за богати на песъчинки облаци около кафяво джудже, което е близо 20 пъти по-голямо от Юпитер. Откритието потвърждава някои по-ранни теории за тези странни планетоподобни светове.

Кафявите джуджета са странни обекти, които не са достатъчно големи, за да се превърнат в звезди, но са прекалено големи за обикновени планети. Въпреки че кафявите джуджета не могат да изгарят обикновен водород, те могат да произвеждат собствена светлина и топлина чрез изгаряне на деутерий (по-рядко срещан изотоп на водорода, който съдържа допълнителен неутрон).

Въпросното кафяво джудже се нарича VHS 1256 b и обикаля около две малки червени звезди джуджета на около 72 светлинни години от Земята в съзвездието Корвус, или Врана, в южното небе. Астрономите откриват странната екзопланета през 2016 г. и оттогава тя ги озадачава заради червеникавото си сияние. Те смятат, че това сияние може да се дължи на някакъв вид атмосфера. Наблюденията на космическия телескоп "Джеймс Уеб" сега потвърдиха тези теории, разкривайки, че VHS 1256 b  е обвита в гъсти облаци, пълни с подобни на пясък силикатни зърна, информира Forbes.

Уеб открива също вода, метан, въглероден оксид, въглероден диоксид, натрий и калий в атмосферата на VHS 1256 b.

"Ще разберем повече от итерациите на редуцирането на данните", каза в имейл за Space.com Британи Майлс, астроном от Калифорнийския университет в Ървайн и водещ изследовател по проекта. "Засега всичко изглежда доста подобно на теоретичните очаквания."

Данните са толкова подробни, че показват, че съотношението на различните газове се променя в атмосферата на VHS 1256 b, което предполага, че тя не е неподвижна, а дива и бурна.

"В една спокойна атмосфера има очаквано съотношение между метан и въглероден оксид", казва Саша Хинкли, астроном от университета в Ексетър, Великобритания, и един от съавторите на изследването, пред Forbes.

"Но в много атмосфери на екзопланети откриваме, че това съотношение е много изкривено, което предполага, че в тези атмосфери има турбулентно вертикално смесване, при което въглеродният диоксид се извлича от дълбочина, за да се смеси с метана, намиращ се по-високо в атмосферата.", добавя тя.

VHS 1256 b е младо кафяво джудже, което обикаля на 360 пъти по-голямо разстояние от това на слънцето и Земята, около двете си звезди-майки, следвайки овална орбита, за чието преминаване са необходими 17 000 години.