Ново изследване прецизира рисковете от консумация на червено месо, съобщава АФП. Хранителният режим, включващ тези продукти, обикновено среща противоречиви оценки.
Американският институт за здравни показатели и оценки изработва нова методология на оценка на риска и последствията за здравето, информира БТА. Дават се звезди от една до пет. С максимален брой се оценяват най-високите нива на риск, в области, където няма противоречиви мнения. Пример за оценка с пет звезди е връзката между високото кръвно налягане и сърдечните болести.
Една или две звезди заслужават предполагаеми връзки между причина и следствие. Валидността на научните изводи все още не е окончателна, уточнява АФП.
Според методологията, публикувана в сп. „Нейчър медисин“, любителите на червеното месо, минало през обработка на барбекю например, получават една точка за риск от сърдечна недостатъчност. Връзката между яденето на червено месо и рака на дебелото черво, исхемичните болести и диабета се оценява с две.
Кристофър Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценки, който е и сред авторите на изследването, твърди, че е изненадан от недоказуемостта на връзката между този тип хранене и рисковете.
Учените са потърсили връзка между консумацията на зеленчуци и вариациите на патологиите. Наблюденията са осъществени с помощта на 50 изследвания, включващи данни от 4,6 млн. участници от 34 държави. Между един и четири зеленчука дневно редуцират с 23% риска от исхемична болест на сърцето.
Даян Мелор, диетолог в британския университет в Астън, не е изненадана от заключенията за червеното месо. В случая става въпрос за необработено, а не за продукти от типа на бекон и наденички. Колбасите носят много по-висок риск от болести.
Американският институт за здравни показатели и оценки възнамерява да приложи системата си за оценяване на риска при алкохолна консумация и замърсяване на въздуха.