Според палеонтолозите е наистина голяма рядкост да се открие толкова запазен екземпляр

Австралийски палеонтолози обявиха, че са открили пълния скелет на древно морско влечуго с дълга шия на около 100 милиона години в пустинята Куинсланд.

Екипът от палеонтолози, ръководен от д-р Еспен Кнутсен, каза, че вкаменелостите на древния Елазмозавър, открити в отдалечения регион Маккинли в Куинсланд, могат да държат ключа към разгадаването на други еволюционни мистерии. Кнутсен заяви, че е рядкост да се намери вкаменелост на Елазмозавър, запазена заедно с глава и тяло, тъй като тези фрагменти обикновено се отделят след смъртта поради дългата тънка шия на това животно.

Еласмозавърът е плезиозавър, който е съществувал съвместно с динозаврите през ранния период Креда преди около 145 до 66 милиона години, предаде NOVA.

„Все още има толкова много неща, които не знаем за тези животни, които са плували в това древно вътрешно море преди 100 милиона години“, добави Кнутсен.

Австралийският Куинсланд е бил до голяма степен покрит с обширно и плитко море, наречено Ероманга, през ранния период Креда и фосилни останки от морски влечуги, като плезиозаври и ихтиозаври, често се срещат в целия щат.