"Форд" (Ford) обяви днес, че съкращава 3800 работни места в Европа през идните три години, от които 3600 в Германия и Великобритания, най-вече в подразделенията за научноизследователска и развойна дейност, предаде Франс прес. Освобождаването на персонала ще се осъществява на доброволна основа, уточняват от компанията, предаде БТА.

Американският автомобилостроител иска да създаде "по-конкурентна структура на разходите" в Европа, където се сблъсква с трудности, съобщи днес на пресконференция представители на "Форд".

Компанията ще намали броя на моделите, предназначени за Европа, концентрирайки се върху електрическите превозни средства и много доходоносните продажби на лекотоварни автомобили. Така служителите в подразделенията за конструиране на превозни средства ще бъдат съкратени наполовина.

Автомобилостроителят ще съкрати 1700 работни места в Германия в подразделението за научно-изследователска дейност, както и 600 души административен персонал.

Във Великобритания ще бъдат съкратени 1000 работни места в научноизследователската и развойна дейност и 300 души поддържащ персонал.

В други европейски страни, които не бяха уточнени днес, ще бъдат съкратени други 200 работни места.

След това освобождаване на служители, което ще се извърши в рамките на три години и на доброволен принцип, 3400 инженери ще продължат да работят по продуктите на марката в Европа.

Потвърждението за съкращаването на работни места се очакваше, след като германският синдикат И Ге Метал (IG Metall) съобщи за тях в края на януари. В Германия те ще засегнат "основно завода в Кьолн", уточни говорител на синдиката.

Това съобщение на американския автомобилостроител идва на фона на все по-големите опасения за изместване на производството на автомобилостроителите от Европа, след като Вашингтон въведе големи субсидии за електрическите превозни средства, които се конструират в САЩ в Закона за намаляване на инфлацията.

"Форд" се ангажира да участва в съревнованието за създаване на електрически автомобили, скъпа технология, която изисква цялостна модернизация на съществуващите заводи.

В тази връзка европейските заводи вече се подготвят за реорганизация на дейностите на групата. До неотдавна обаче запазването на работните места в завода в Кьолн изглеждаше сигурно.

През лятото на миналата година "Форд" обяви и съкращаването на няколко хиляди работни места в САЩ и Индия във връзка с прехода на заводите към производството на електрически автомобили.

Междувременно компанията съобщи, че ще построи нов завод за батерии в американския щат Мичиган, създавайки около 2500 работни места. Той ще бъде открит през 2026 г, предаде ДПА. В завода за производство на литиево-железен фосфат ще бъдат инвестирани около 3,5 милиарда долара.