Volkswagen въвежда изкуствен интелект в колите си. По време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас CES 2024 германският автомобилен производител обяви, че чатботът ChatGPT ще се появи на повечето серийни модели през второто тримесечие на 2024 г., които ще работят с гласовия асистент IDA. По-специално, става дума за Tiguan, Passat, Golf, както и електрически автомобили от линията ID - ID.3, ID.4, ID.5 и ID.7.

Гласовият асистент, който помага за управлението на информационно-развлекателната система и климатичния контрол, вече е наличен в автомобилите на Volkswagen. ChatGPT е предназначен да обогати речта му и да направи взаимодействието с асистента по-естествено и интуитивно. Нова функция, която разширява възможностите на виртуалния асистент, ще стане стандарт за изброените модели.

Както и преди, гласовият асистент ще се активира чрез фразата "Hey, IDA" или чрез натискане на бутон на волана. Компанията подчерта, че изкуственият интелект няма да има достъп до данните на автомобила, а въпросите и отговорите се изтриват незабавно, за да се гарантира защитата на личната информация.

"Фолксвааген" не е първият автомобилен производител, който приема ChatGPT, но е първият, който прави функцията стандартна в сегмента на компактните автомобили. Миналата година ChatGPT стана достъпен за моделите на Mercedes-Benz в САЩ. Зад Океана достъпът до езиковия модел се предоставя чрез услугата Microsoft Azure OpenAI.