Италианската финансова полиция конфискува десетки Fiat Topolinо, които имат залепена табелка с цветовете на националния флаг от външната страна на вратите на екземпляри, които са сглобени в Мароко. Това е последният акт в битката между правителството на Джорджия Мелони и производителите на автомобили, които продават коли в Италия с италиански знамена или имена на градове. Това се отнася най-вече за модели на групата Stellantis на марките Fiat или Alfa Romeo.

Фитчетата бяха блокирани на пристанището в Ливорно заради предполагаеми нарушения на така наречения закон "Произведено в Италия", който вече принуди компанията майка на Fiat - Stellantis, да промени името на най-новия SUV на Alfa Romeo от Milano на Junior.

Говорител на Stellantis потвърди конфискацията, която беше съобщена за първи път от италианските медии. Италианското правителство е в конфликт със Stellantis след плановете на групата да съкрати работни места в страната и да премести производството в страни с по-ниски разходи.

Stellantis казва, че ще премахне малката табелка с италианско знаме върху колите, която е добавил, защото проектът Topolino е разработен в Торино. Автомобилният производител отрича всякаква вина и казва, че винаги е съобщавал прозрачно за страната, в която се произвежда Topolino.