Jaguar Land Rover и китайската Chery обявиха намерениети си за разработване на нова гама електрически превозни средства чрез съвместното предприятие CJLR. Тези електромобили първоначално ще бъдат насочени към Китай, но по-късно ще бъдат представени на световните пазари под новата марка Freelander, името, използвано от Land Rover за своя популярен компактен SUV.

Партньорството ще използва индивидуалните силни страни на марките, използвайки ресурсите за производство и развитие на Chery, заедно с дизайнерските възможности на Land Rover. Всички превозни средства ще бъдат SUV.

Коментирайки съобщението, изпълнителният директор на JLR Адриан Мардел казва, че "днес предприемаме тази важна стратегическа стъпка за JLR, която подчертава нашия постоянен ангажимент към Китай и допълва съществуващия ни бизнес в страната. Вярваме, че съвместната работа за разработване на нови модели на сътрудничество за най-големия и най-бързо развиващ се пазар на електрически превозни средства в света, съчетан с привлекателността на марката Freelander, обещава много вълнуващо бъдеще за CJLR."

Предвид бързите срокове за разработване на електрически коли в Китай и факта, че по-голямата част от техническата архитектура ще бъде взета директно от съществуващи проекти на Chery, можем да очакваме да видим автомобили от новата марка до две години.