Планират се отстъпки при ограничаването

му в пиковите моменти

С динамични цени на електроенергията ще се постига по-икономично потребление от домакинствата. Това предвижда актуализираният План в областта на енергетиката и климата, който е публикуван за обществено обсъждане. Целта е да се стимулира потребление на ток в определени часове.

Фундаментално се предвижда въвеждането на цени, които да отчитат периода на потребление. Записано е ценообразуване в реално време.

Ще се въвеждат тарифи при ползване на електроенергия в критични периоди на върхово натоварване на електроенергийната система. Обикновено това е в сутрешните и вечерните часове.

Планирани са отстъпки при намалено потребление през върхови периоди. Например към 20 или 21 часа, когато е вечерният пик, ако домакинството намали потреблението си, ще получи отстъпка от цената. Може да изключи някои уреди, за да намали натоварването на системата.

Без съмнение тези намерения изглеждат добри, тъй като ще намалят сметките за ток на хората. Не е ясно обаче кога ще могат да бъдат предложени.

Либерализацията на електроенергията на едро за домакинствата беше отложена с една година. Служебният кабинет и КЕВР дадоха всичко от себе си токът да поскъпне минимално, а парното дори да поевтинее. Увеличението средно е едва с 1,59% при апокалиптични прогнози за до 30 на сто. Това стана, след като правителството взе решение да бъде покрит дефицитът във фонд “Сигурност на електроенергийната система”, който е към 500 млн. лв. според изявление на министъра на енергетиката Владимир Малинов. Това укроти цените на тока за бита.

До края на 2025 г. домакинствата ще пазаруват електроенергията си по регулирани цени и нямат никаква полза от диференцирани. В момента остават дневната и нощната тарифа.

За да стане възможно хората да управляват потреблението си и от това да печелят, е необходима и дигитализация на мрежите, както и цифрови електромери, които да позволяват почасово измерване. Кога ще е възможно това, е въпрос с много неизвестни, който зависи от инвестициите на електроразпределителните дружества. Техният размер се определя от КЕВР, която много внимава колко пари ще се влагат, за да не се повишат стръмно мрежовите тарифи.

 

 

 

 

.