Мисия на „Спейс Екс" планира първото пилотирано прелитане над полюсите на Земята, предаде АФП. Екипажът, включващ четирима астронавти, ще излети в края на годината.

Продължителността на мисията ще бъде между три и пет дни, а целта й е развитие на частния космически туризъм. Наименованието й е Fram2 в чест на кораба „Фрам" (Fram), използван от норвежкия изследовател Фритьоф Нансен за полярни изследвания. Ръководител на мисията и член на екипажа е криптовалутният магнат Чун Ван. Ван е роден и израснал в Китай, но наскоро стана гражданин на Малта.

„Очаквам с нетърпение тази мисия вече две години и половина", написа Ван в профила си в платформата „Екс".

„Това е нова глава в изследването на космоса", каза астрофизикът Джонатан Макдауъл пред АФП. Според него достигането на полюсите изисква много повече мощност. До момента най-големият наклон, постигнат от човешки космически полет, е този на съветската мисия „Восток 6", достигайки 65 градуса спрямо равнината на екватора.

Мисията Fram2 ще бъде изстреляна с капсулата „Дракон" на „Спейс Екс" и ще бъде оборудвана с купол за наблюдение. Космическият кораб ще лети на височина между 425 и 450 км над полярните райони. Другите трима членове на екипажа ще бъдат норвежкият режисьор Янике Микелсен, австралийският изследовател Ерик Филипс и германският изследовател Рабеа Роге. Планирани са научни наблюдения, като трябва да бъдат заснети първите рентгенови снимки в космоса и да бъде изследван необичаен светлинен феномен, наподобяващ полярно сияние, предава БТА.