След като 6 години бе мажоритарен собственик, почетният председател на ДПС излезе от енергетиката, а 11 дни по-късно Даниел Папазов вече по документи е собственик и на морския му сарай в "Росенец"

В енергетиката смяна на собствеността се случва рядко - обикновена там “играят” дългосрочни инвеститори, които не бързат да продават. Изключение от това правило се оказва ТЕЦ “Варна”, която за 16 години смени четирима собственици.

В далечната 1968-а ТЕЦ-ът е построен и още при социализма блоковете му са реконструирани, за да изгарят и природен газ, а не само въглища. И така до 2006 г., когато е продаден на чешката компания ЧЕЗ за 206 млн. евро.

9 години по-късно се оказва, че централата не отговаря на изискванията на ЕС за вредните емисии, и се налага временно да спре. На 20 декември 2017 г. чехите продават ТЕЦ “Варна” за около 30 милиона евро на “Сигда” ООД, собственост на семейството на Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета “Орешарскси”.

Папазов беше никому неизвестен капитан далечно плаване до 2001 г., когато с идването на НДСВ на власт стана изпълнителен директор на варненското пристанище. През 2013 г. бе избран за транспортен министър.

След падането на кабинета “Орешарски” Папазов бе забравен - до 2017 г., когато се оказа, че неговият син Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова с фирмата си “Сигда” купуват ТЕЦ “Варна” от ЧЕЗ в рамките на конкурсна процедура.

По-малко от година по-късно мажоритарен акционер в “Сигда”, съответно и в теца, стана почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

През 2018 г. ТЕЦ “Варна” подновява работа, като в експлоатация са само три нови блока, работещи с природен газ.

Основна дейност на централата е предоставянето на т. нар. студен резерв

на електроенергийната система. Това означава, че централата стои в готовност да работи, ако се наложи. Така за близо две години собствениците му получават около 53 млн. лв. от държавата, като централата е работила 40 денонощия според справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

С промени в Закона за енергетиката в средата на 2020 г. обаче депутатите решиха студен резерв да се осигурява само от държавната ТЕЦ “Марица изток 2” и централата на Папазов и Доган заработи само за свободния пазар.

Но липсата на гарантирани продажби доведе и до

натрупване на дългове от 40 млн. лв. към държавния газов доставчик “Булгаргаз”.

Наскоро стана ясно, че изплащането на дълга е разсрочено за срок от 3 години.

Рязкото поскъпване на газа през 2022 г. заради войната в Украйна принуди теца да спре работа, но той продължи да сключва договори за доставката на ток. Вълшебството как неработеща централа доставя електроенергия всъщност се оказа простичка схема - тецът се явяваше на търгове, обявени от АЕЦ “Козлодуй”, печелеше квоти евтин ядрен ток и го препродаваше на търговците, с които има договори.

Междувременно собствениците на ТЕЦ “Варна” периодично обявяваха намерения да изграждат фотоволтаици на мястото на старите въглищни блокове и да използват водород като гориво. Нищо от това обаче не се е случило.

И въпреки спирането на работата се оказа, че

всички запори и дългове на централата са заличени

- поне според документите в Търговския регистър. Преди дни мистерията бе разгадана - това се е случило с пари от Българската банка за развитие и чрез част от необезпечения кредит за 150 милиона лева, отпуснат през 2019 г. на фирма “Роудуей кънстракшън”, контролирана от Румен Гайтански-Вълка.

Следват серия от сделки във вътрешния му бизнес кръг, за да се “спаси” ТЕЦ “Варна”. Със заема фирмата купува “Пътстройинженеринг”, която е собственост на друга компания на Гайтански - “Био Майнинг”. Тя на свой ред отпуска заем на “Кристална вода” - дружество, което е собственост на съпругата на Гайтански и обезпечител по друг кредит, отпуснат от Търговска банка Д на ТЕЦ “Варна”. Така с 30 милиона лева от 148-те млн. “Кристална вода” погасява задълженията на централата.

Харченето на парите от кредита на ББР стана и повод Комисията за противодействие на корупцията да започне разследване. Известното дотук е, че обезпечението по кредита е било фиктивно. Представен е договор на “Пътстройинженеринг” за доставка на инертни материали, който обаче бил прекратен седмица след подписването му. Така

необезпеченият кредит е отписан

като несъбираем С парите от големия заем обаче са купувани и скъпи автомобили, част от които бяха иззети от разследващите в сряда при проверка на имоти на Гайтански.

Три дни след започване на разследването на КПК стана ясно, че има нова смяна на собствеността в ТЕЦ “Варна”. На 5 август е сключено споразумение между “Сигда” и “Сигда Инвестмънт”, в която дял имат Папазов и Доган, за връщане на акциите на централата на предишния им собственик. Причината - “Сигда Инвестмънт” не е платила договорената цена от 8,505 млн. лв. за прехвърлянето на акциите от “Сигда” на “Сигда Инвестмънт”. По този начин, поне засега, ТЕЦ “Варна” отново е собственост само на Папазов и семейството му, но вече без запори и дългове. А Ахмед Доган след 6 години като инвеститор излезе от енергетиката.

Точно 11 дни по-късно, след като почетният председател на ДПС излиза от ТЕЦ “Варна” - на 16 август, петък, сайтът “Бърд” открива поредно раздвижване в бизнесите около него. Мажоритарният 95% дял във фирмата “Хермес Солар”, която притежава морския сарай на почетния председател в Росенец, също вече е прехвърлен на Даниел Папазов. В тази фирма политикът Доган официално стъпи като собственик през февруари 2024 г. Така той потвърди, че живее в имота, до който Христо Иванов доплава протестно с гумена лодка. Руснакът Георгий Серопян запазва своите 5% дял в “Хермес Солар” - фирмата, която притежава комплекса, кацнал на самия нос Чукалята (по-известен като Отманли). Самото дружество с ограничена отговорност е регистрирано през 2011 г. с капитал от… 100 лева, когато негов мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска (с 85%), а по пет на сто притежават брат ѝ Мустафа Шан и руснакът Серопян. Хаджийска е била секретарка на личния помощник на Ахмед Доган – Ахмед Емин, който през 2008 г. се самоубива в сарая на лидера на ДПС в столичния квартал “Бояна”.

Бившият министър Папазов заменя следващата мажоритарна собственичка на морския сарай - Снежана Карова. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011-2015) и ръководител на местната структура на ДПС.

Морският сарай, където Доган живее почти целогодишно, е на мястото на разрушените сгради на бившата гребна база и яхтклуб на “Нефтохим”. Парцелите в парка първо се числят в активите на приватизираната петролна рафинерия, които са препродадени. (24часа)