Китайски учени създадоха нов катоден материал, който увеличава цикличния живот на твърдотелните литиеви батерии, което потенциално подобрява тяхната комерсиална приложимост, съобщи Радио Китай.

Изследователският екип от Института по биоенергия и биопроцесна технология в Циндао поясни, че твърдотелните литиеви батерии, използващи твърди електролити, са по-малко склонни към изтичане и пожар в сравнение с конвенционалните течни литиево-йонни батерии, които се използват широко в електрически превозни средства, мобилни телефони и компютри. Новото откритие представя твърдотелни литиеви батерии с висока проводимост, висока специфична разрядна способност, малка промяна в обема, висока енергийна плътност и дълъг цикличен живот в сравнение с предишните твърдотелни литиеви батерии.

Според изследователския екип, твърдотелните литиеви батерии са ново поколение технологии за съхранение на енергия, които могат да съхраняват електричество от вятърна и слънчева енергия. Тези батерии могат да помогнат за постигането на стратегическите цели на Китай за „двойния въглерод", активно да насърчат зелената и нисковъглеродна трансформация на китайската икономика и общество и да стимулират иновациите в зелените технологии и индустриалното развитие.