Родените след 1980 г. са готови да жертват заради тях дори по-високи доходи и по-висок пост

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Работата не е това, което беше. В пандемията и след нея служителите помъдряха и вече имат по-различни претенции какво правят поне по 8 часа 5 дни седмично.

Не са голи думи, пише го в доклади на анализаторски компании и на компании за наемане на персонал. Скорошно проучване на "Делойт" пък показва, че ще се засилват тенденциите да се търси интересна работа с гъвкаво работно време и ценността ще се поставя върху баланса й с личния живот - това искат младите, които още дълго ще са на пазара на труда.

Променящите се трендове ясно проличават от поне две години насам.

Американската компания за наемане на персонал Jobvite анкетира над 800 специалисти, които директно отговарят за подбор на кадри или работят в отдели "Човешки ресурси" във фирми от различни икономически сектори. Анализът на отговорите за техните наблюдения сочи, че приоритетите и очакванията на работното място много са се променили.

Първото, което търсят хората, е разнообразието. Никой не обича рутинна, еднообразна до затъпяване работа. 44% от анкетираните съобщават, че са имали случаи, в които подходящи кандидати отказват предлаганото им място, понеже то не обещава разнообразие в задълженията.

Другото важно се оказва включването. Компаниите преживяват революция, при която служителите искат работа там, където се чувстват подкрепени и ценени, коментира Кери Гилиъм, вицепрезидент на Jobvite.

Служителите държат да имат право на мнение и мениджърите им да го отчитат при взимането на решения.

Това е установявано и при много предишни проучвания, но новото е, че става все по-силен приоритет за избора на работа и за удовлетвореността от нея.

Според изследване, публикувано в "Харвард Бизнес Ревю", хората са 3,5 пъти по-склонни да се представят с най-пълния си потенциал, когато изпитват чувство за принадлежност към екипа и към фирмата по време на работа. А принадлежността най-вече идва от оценката на служителите дали мениджърите искат и зачитат мнението им.

Според Glassdoor 90% от служителите смятат за важно да работят за компания, в която има голяма прозрачност как и защо се взимат решенията. Това е от огромно значение за изграждането на доверие и лоялност.

Изводът е, че компаниите, които нямат политики за осигуряване на разнообразие в задълженията, за стимулиране на инициативността и за включване на служителите при взимането на решения, ще стават все по-неконкурентни на пазара на труда.

Гъвкавостта е ключово условие. Тя се изразява във възможности за работа от вкъщи и в работно време, което служителите сами определят в някакви граници.

Дистанционната работа, която в локдауните се оказа напълно възможна за много професии, длъжности и икономически сектори, е високо ценена от служителите. При анкетата 57% от специалистите, които набират персонал, посочват, че липсата на политики за дистанционна работа затруднява привличането на кандидати.

Български проучвания още отпреди две години също установиха, че голям процент от служителите искат възможност да работят хибридно - 2-3 дни дистанционно и 2-3 дни присъствено във фирмата.

Според "Делойт" мнозинството от поколението Z (родените след 1997-а) и от милениалите (родените през 1981-1996 г.) очакват от работодателите повече места на непълно работно време или четиридневна работна седмица.

Според опита на анкетираните от Jobvite при служителите финансовите бонуси отстъпват по-назад в скалата на ценностите в сравнение с гъвкавото работно време и платения родителски отпуск.

Според Business Solver 93% от служителите търсят разбиращ, съчувстващ и съпричастен работодател. Те имат нужда от шефове, способни да ги подкрепят при изпитания както на работното място, така и в живота. (Отдел "Човешки ресурси" умря. Да живее отдел "Преживявания"!)

Естествено, хората се интересуват и от заплащането. Но детайлното проучване на нагласите Rangstad Workmonitor 2024, което се провежда сред служители в 34 страни, установи, че 94% ценят баланса между професионалния и личния си живот толкова високо, колкото и доходите си.

60% казват, че личният им живот е по-важен от професионалния.

51% са щастливи да останат в роля, която харесват, дори ако няма да напреднат в кариерата си.

39% даже отговарят, че са щастливи с длъжността си и не търсят издигане.

Младите работещи не смятат изкачването по корпоративната стълба за синоним на професионална реализация и на щастие, заключават анализаторите.

Фирмите, които не са достатъчно пъргави и адаптивни към новите претенции на работната сила, ще се сблъскат с проблеми - напускане на персонал и големи трудности при привличането на висококачествени служители, предричат изследователите.

------ Любов към "южна работа" ------

Поколенията, родени след 80-те години на миналия век, са силни почитатели на South Working (в буквален превод от английски - южна работа). Те смятат, че най-ценно е човек да има професия, която позволява да си върши работата, седнал под палма. Или под друго дърво, характерно за географските ширини, които харесва. Това е привилегия, която дава много свобода и прави живота щастлив.

Мениджърите на компании в САЩ най-бързо отчитат стремежът на служителите към "южна работа". Там през юни 2024 заетите на дистанционна работа са 22,3% от всички трудещи се. Това е повече в сравнение с юни миналата година, когато са били 19%.

Южната работа обаче е привилегия на по-образованите. Според изследване на икономиста проф. Никълъс Блум от университета Станфорд в САЩ над 50% от висшистите с поне бакалавърска степен посочват, че могат да си намерят дистанционна работа. За такава възможност съобщават само 22% от хората без висше образование.

Проф. Блум, който от години изследва дистанционния модел на работа, има и проучване върху производителността. Тя е сравнена при служители, които изпълнявали едни и същи задачи, но разделени на две групи - работещи от вкъщи по два дни седмично и работещи изцяло от офиса на компанията. Има съвсем малка разлика в производителността на труда на двете групи. Но тези, които работят дистанционно, са много по-доволни, защото постигаг по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Служителите, които поне частично работят от вкъщи, напускат по-рядко компаниите, които са ги наели, в сравнение с тези, които са принудени през цялото време да са в офиса, посочва проф. Блум.

Неговата прогноза е, че ще победи хибридният работен модел - комбинация от работа в офиса и от вкъщи. Той изглежда се налага като най-балансиран от гледна точка и на служителите, и на мениджърите, понеже уравновесява положителните и отрицателните страни на дистанционния модел. Работата от дома затруднява възможностите за обучение на служителите и комуникацията между тях. (Не мразете края на дистационната работа. Тя доказва рискове) Прави ги обаче по-продуктивни и по-доволни. Хибридният модел съчетава двете, отбелязва изследователят.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата

Научен факт: Приятелите много силно влияят и на успеха в кариерата

17 начина да станете незаменими за шефа

Сбъркана фирмена йерархия вещае мрачно бъдеще. Симптоми да я познаете и да бягате

Защо на работа винаги да следвате принципа "Това, което знам, не е това, което знаеш"

Как умно да смените работата - по паралелна писта, с плавно плъзгане или рязък завой?