С предимство при кандидатстване за средства за саниране на жилищни блокове от Фонда за справедлив преход в Кюстендил, Перник и Стара Загора ще се ползват хората, които са енергийно бедни – получават целеви помощи за отопление или друг вид социални помощи, или упражняват професии в така наречените затихващи дейности, свързани с енергетиката и добива на въглища. Това личи от насоките за кандидатстване, които е публикувало регионалното министерство.

По процедурата са предвидени общо 196,4 млн. лв., с които ще се подобри енергийната ефективност на жилищни блокове в трите областни града, общините в рамките на областта и още десетина общини, свързани с Маришкия басейн: - Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Кандидатстването ще става от страна на местните общини, с които общото събрание на собствениците на жилища в блоковете ще сключват договор за партньорство. Програмата поема всички разходи: за предварително обследване, за изготвяне на проект, за самото саниране и т.н.

Според насоките за кандидатстване има

минимален размер на безвъзмездните средства за всеки проект - 50 хил. лева Но има и максимален – 9,5 млн. лв.

Важен момент в програмата е, че когато се налага, се отпускат средства и за конструктивно укрепване на сградите. Само че тези средства трябва да са в рамките на отпуснатите за всеки блок, а не извън максимално допустимата сума.

Друг важен момент в тази програма е, че тя допуска местене на средствата – общата сума е разпределена по общини и когато в една община няма достатъчно кандидати, се разглеждат класираните като резерви в другите общини.

При оценяването на постъпилите проекти обаче

ще се прави приоритизация в зависимост от това какви хора обитават съответния блок,

пише в насоките. Предимство при пресъжданео на точки ще имат например проектите за сгради, в които живеят повече хора, получаващи целеви помощи за отопление или през последните 12 месеца са получавали социални помощи. Също така повече точки при класирането ще получават блоковете, в които живеят повече хора с намалена с над 50% трайна работоспособност, както и такива, които са настанени в общински жилища. И последното предимство е за хора, които работят в дейности, предстоящи за закриване – свързаните с енергетиката от въглища и с добива им.

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 19 септември 2024 г., като задължението да внесе проекта по електронен път има местната община. Сдружението на собствениците има задължение само да представи в общината подписана от собствениците на жилища декларация за съгласие за санирането.