Има осем типа личности според убежденията за парите и емоционалната реакция, при всеки тип се крият капани

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Човек и да цепи стотинката на две, и да има милиони, все му се налага да мисли за пари. Вярно, по различен начин. В единия случай - как да изкара месеца от заплата до заплата, без да гладува. В другия - как да инвестира парите си, за да изкара още пари.

И в двата случая винаги оперира според своя тип личност. Той се намесва, колкото и финансова грамотност да имате, твърдят психолозите. Понякога даже се намесва толкова силно, че я праща по дяволите. Вместо здравият разум надделява емоционалната реакция към парите.

Специалистите определят осем типа личности в отношението към парите. То се формира от характера и от житейския опит - предадения от родителите и натрупания от ситуациите, в които човек се е озовавал.

Понеже парите ги изкарвате от заплата, отношението към тях оказва влияние върху развитието на кариерата и върху удовлетворението ви от работата, а оттам и върху щастието ви от живота.

Ще ви е от полза, ако честно определите към кой вид принадлежите по отношението си към парите, казват експертите. При всеки има капани. Да се научите да ги разпознавате и да ги избягвате означава да дружите по-добре с парите, които изкарвате - да не харчите за импулсивни покупки или да не се стискате скъпернически, да планирате по-добре бюджета си, да инвестирате разумно и да си осигурявате забавления.

1. Спестовник

Признаци: Правите си отлично сметката и разпределяте парите, така че да ви стигат и дори да слагате нещо в запас - за определена цел или за кризисни моменти.

Опасности: Макар че сте от най-положителния тип личност в отношението си към парите, все пак внимавайте да не се изтощите от спестяване. Особено ако сте си набелязали цели, които изискват дълго акумулиране на средства като например жилище.

Съвети: Винаги си правете месечен бюджет, за да сте сигурни, че постигате баланс между приходи и разходи. Но решете, че няколко пъти в годината ще изневерявате на спестяването. Ще харчите всичко за своето щастие и за щастието на семейството си. Наред с голямата "касичка" може да си направите и по-малка, в която да отделяте суми за удоволствия като пътуване през ваканцията. По този начин няма да се депресирате от лишения в името на дългосрочната финансова цел.

2. Скъперник

Признаци: Непрекъснато отделяте пари, но често е без реална крайна цел. Вярвате, че пестенето е единственият начин да се чувствате по-сигурни в живота. Много сте предпазливи - за всичко по 10 пъти проверявате къде е най-изгодно да го купите.

Опасности: Скъперниците толкова се страхуват да не загубят пари, че цял живот не харчат нищо от спестеното. Без да се усетят, пропуснат онова, което би им донесло щастие и смисъл.

Съвети: Научете се да намирате баланса между пестенето на пари и удоволствието от живота. Помислете къде се виждате в бъдеще и как можете да използвате спестяванията си, за да стигнете дотам. Дайте си сметка дали трупането на пари ви прави наистина щастливи. Не е срамно и така да е. Все пак и близките ви трябва да са съгласни да живеят по този начин.

3. Прахосник

Признаци: Склонни сте да пръскате пари за неща, от които не се нуждаете. Обичате да радвате близки и приятели с нещо специално, понякога без конкретна причина. Когато сте в емоционален стрес, решението ви е да харчите, за да изпитате незабавно удовлствие.

Опасности: Прахосниците често продължават да харчат, без да мислят за последствията и трупат дългове. Опитват се да скрият големите покупки от приятелите и семейството си.

Съвети: Създаването на бюджетен план ще ви помогне да погледнете на нещата от друга перспектива. Колкото и добре да се чувствате, като плащате, без да мислите за после, припомнете си, че неминуемо ще стигнете до фалит, ако постоянно харчите повече, отколкото печелите. Глупаво е да си позволяте това, което не можете да си позволите.

4. Печалбар

Признаци: Вярвате, че печеленето на повече пари е тайната на щастието. Употребявате по-голямата част от енергията си в опити да спечелите възможно най-много. Получавате удоволствие от неизмеримо удоволствие от печалбата и още по-измеримо от признанието на другите хора за вашия финансов успех.

Опасности: Може да пренебрегвате важни взаимоотношения, за да давате приоритет на увеличаването на парите си. Например предпочитате да работите през уикендите, вместо да прекарвате време с близките си, или пък да инвестирате, вместо да похарчите пари за ваканция на семейството.

Съвети: Признайте, че в живота има нещо повече от пари, независимо че на вас не те самите, а печеленето им ви носи щастие. Опитайте се да балансирате.

5. Безразличен

Признаци: Рядко мислите за пари. Убедени сте, че те не трябва да влияят на важните решения в живота ви. И вие, и семейството ви можете с малко, материалните неща няма да ви направят щастливи.

Опасности: Убеждението ви, че се нуждаете само от скромна сума, за да бъдете щастливи, е здравословна нагласа. Но нещата могат да станат неприятни, ако не сте отговорни към финансите си и това, с което разполагате, води семейството ви до хроничен недоимък.

Съвети: Не забравяйте да държите сметка колко идват и къде отиват парите ви, какви са неотменимите ви месечните разходи. Може би ви отвращава мисълта да правите бюджет, но той е нужен. Особено ако все пак не разполагате с толкова много, че да не е нужно да правите калкулации.

6. Ту спестовник, ту "широки пръсти"

Признаци: Започвате да спестявате пари с някаква цел, но после се поддавате на импулси за харчене и ги употребявате за друга цел. При това използвате натрупаното за неща, от които не се нуждаете особено.

Опасности: Освен че са неразумни, този тип личности често си причиняват и емоционално изтощение, люшкайки се от спестяване към недалновидно харчене. Често те са стресирани и разочаровани от себе си, че са работили толкова усилено, за да спестят пари, само за да ги загубят толкова бързо и глупаво.

Съвети: Наложете си да не губите от поглед финансовите си цели. Не си позволявайте да не се замисляте задълбочено, като ги сменяте. Преди всяка голяма покупка си представете как ще се чувствате през следващата седмица или две.

7. Комарджия

Признаци: Не играете хазарт, но може да инвестирате заради тръпката от риска и обещанието за награда. Или пък да похарчите пари с фалшиво убеждение, че правите изключително добра сделка.

Опасности: Това разпореждане с парите ви носи удоволствие само по себе си, но можете бързо да се изгубите в него. Страстта ще ви донесе някои печалби, но вероятно и ще се сблъсквате със загуби.

Съвети: Бъдете внимателни към рискове, които поемате. Гледайте да не се подвеждате, без да проверявате стриктно в какво влагате пари. Балансът и сигурността са от съществено значение, така че започнете да отделяте и месечни спестявания, които са неприкосновен резерв.

8. Вечно притесняващ се

Признаци: Няма значение колко пари имате - постоянно се притеснявате, че може да ги загубите, че ще дойдат кризисни времена. Липсва ви увереност в способностите ви да постигнете финансова свобода. Непрекъснато си представяте най-лошия сценарий.

Опасности: Вечната тревога разклаща здравето. Разумно е да сте наясно какво може да се случи, да мислите за бъдещето си. Но не е добре да позволявате вечно безпокойство да погубва щастието ви в настоящия момент.

Съвети: Помислете и опитайте да разберете откъде идват финансовите ви притеснения. Ако те са реални и не можете да се справите сами, потърсете финансов съветник. Ако са пресилени, намерете психотерапия, за да се измъкнете от тревогата.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Промяната продължава, но защо невинаги побеждава

Печелите повече успехи, като работите "на доверие"

Кръгът на влияние определя успеха. Три практически стъпки да сте във верния

10 признака, които издават нещастна компания с лош собственик

10 хитрини да се справите с ужас в чинията и чашата на делова вечеря

Интелектуалното смирение води напред в професията. Как да познаете имате ли го

Защо никога да не взимате решение ядосани, гладни и по тъмно

Как да изключите автопилота и да грабнете професионалния успех

Две нови тенденции: Сбогом на скучната работа. Здравей, баланс с личния живот

Самосбъдващото се пророчество не е ала-бала, води към успех

Трикове за делови чар и за сигурен успех в кариерата

Защо по-креативните хора са по-нечестни и признаци да разпознаете лъжеца

Как да се справяте с колега лъжец

Културата на признателност - ключова характеристика на компанията и фактор за вашия успех

Научни изследвания води ли принципът "Изяж жабата" до успехи в работата