Според предложените промени и малки бусове с до 8 места ще могат да возят пътници

И малки бусове с до 8 места да могат да возят пътници по утвърдените маршрутни автобусни разписания от областната и общинската транспортна схема, вместо само големи автобуси, които често пътували празни. Това предлагат депутати от ПП-ДБ с промени в Закона за автомобилните превози.

Причините за това са, че сега лицензираните превозвачи не проявявали интерес да участват в процедурите за възлагане на превози поради факта, че автобуси с голяма пътниковместимост се налагало да пътуват с 2-3 -ма пътници, тоест правели големи разходи за консумативи, резервни части и работни заплати, които нямали съответната възвръщаемост и в крайна сметка работели на загуба.

Общините от своя страна се принуждавали да съкращават превозите по определени линии и маршрутни разписания, което водело до недоволство от страна на гражданите. В някои села дори се налагало пенсионерите да разходват голяма част от пенсиите си за нерегламентирани таксита, за да посетят лекар или специалист, посочват в мотивите си вносителите.

Като гъвкаво решение на проблема те предлагат да се регламентира извършването на обществен превоз с леки автомобили от категория М1 с от 5 до 8 места без това на шофьора. Така щели да се намалят и нерегламентираните превози, извършвани от лица, които не притежават лиценз за извършване на обществен превоз на пътници.