Проучване на американската лаборатория Lawrence Berkeley разкри нов фактор, който влияе върху разхода на гориво на автомобила. Според заключенията на проекта Cool Cars, споменатата лаборатория, която се поддържа от Калифорнийската енергийна комисия, цветът на каросерията допринася за намаляване или увеличаване на разхода на гориво. Заключението от изследването е, че цветовете, които отразяват слънчевата светлина, намаляват повишаването на температурата в автомобила.

А именно светлата каросерия, която отразява слънчевите лъчи, ще допринесе за поддържането на по-ниска температура в купето поради това отразяване. Купета с тъмен тон, които са склонни да абсорбират слънчевите лъчи, вдигат температурата в салона. Колкото по-горещо е в колата, толкова повече пътниците ще използват климатика и ще е необходимо да се изразходва повече енергия, увеличавайки разхода на гориво.

Същата лаборатория проведе тестове с две еднакви леки коли, лимузини. Единият беше сребрист, а другият черен. И двете коли бяха оставени паркирани на слънце в цикли от един час с изключен климатик и половин час по-късно с включен климатик (на максимум). След пет цикъла изследователите измерват температурата на покрива, таблото, предното стъкло, седалките, вратите и въздуха в купето. Покривът на сребристата кола беше с до 25 градуса по-хладен от покрива на черната кола. Температурата на въздуха в купето показа разлики между 5 и 6 градуса. Общо 13% по-малко енергия е използвана за охлаждане на сребристата кола, отколкото на черната. Ярките цветове отразяват до 60% повече слънчева светлина.