"Събитийната индустрия е важна за развитието както на държавата, така и на районите. Представлява една от най-добрите реклами за привличането на посетители, като помага да се видят красотите и възможностите, които служат за популяризирането на страната. Освен това, развитието на тази индустрия влияе положително на икономиката и промотира цялостното развитие на туризма". Това каза зам.- министърът на туризма Павлин Петров по време на първия по рода си форум за иновации и устойчиви екологични практики в събитийния бизнес Event PRO Forum.

По данни на министерството на туризма, до края на август в България са дошли над 770 хиляди посетители с цел бизнес и организация на събития, като за миналата година бройката достига до близо 1,3 млн. лв.

Индустрията предоставя чудесна структура за развитие, което може да бъде постигнато чрез допълнителни сътрудничества между отделните министерства, неправителствени организации, общини и частният бизнес. При положение, че всички работят в една посока, събитията в България ще продължават да се развиват и в други градове, освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, които и в момента са лидери в събитийната индустрия.

Благодарение на дигитализацията, разпространението на събития става по-лесно и бързо. Именно посредтвом дигитализацията, индустрията успява да оцелее по време на пандемията от Covid-19. Въпреки че преминава през редица проблеми през този период, индустрията възвръща устойчивостта, която е имала през годините преди пандемията, коментира още Петров.  Събитието се проведе на 17 септември във форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк.

Събитието се проведе на 17 септември във форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк.

Първото издание на  Event PRO Forum бе посветено на актуалните тенденции и предизвикателства в събитийния бизнес и е под наслов "Бъдещето на устойчивите събития".

Домакин и организатор на събитието е София Тех парк, където се събраха български и международни експерти от различните сектори на индустрията.
Форумът събра на едно място някои от най-успешните специалисти в сферата на събитийната индустрия, за да обменят знания и опит, да създадат връзки и да промотират устойчивите практики за екологично развитие на бизнеса.