• Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център.
  • Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града.

София е една от малкото столици в света, които могат да се похвалят с история на 8 хиляди години, 8 вида минерална вода и над 30 малки реки - рядко срещано богатство за един град. Това са оценили и над 580 хил. туристи, избрали да посетят столицата ни само през първите 6 месеца на 2024 г. Нощувките са общо над 1,3 млн., което е с 10% ръст спрямо същия период на миналата година.

Топ 5 на страните, гости от които най-често посещават София, са Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция. Привлекателна дестинация и за туристи от Испания, Израел, Румъния, САЩ, Китай, Канада и Австралия. Именно

чуждестранни туристи са близо 60% от посетителите

на българската столица. Над 80% от тях се настаняват в хотели 3, 4 и 5 звезди, като средният им престой е малко над 2,2 дни.

В стремеж да се привлекат повече и различни групи посетители, както и за по-дълъг престой, общината планира да постави акцент върху развитието и на конгресен туризъм.

“Основният туристически поток в момента е мотивиран от средната достъпност и ниските цени. София обаче има голям потенциал, който може да бъде разказан. Даденостите ѝ и най-вече богатата история, която - ако им бъде представена по вълнуващ начин, може да провокира туристите да прекарат 3 и повече дни в града и да посетят и близките места. Част от стратегията ни е да се опитаме да активираме повече от забравените и неглижирани дадености на София, включително и минералната вода”, обясни Никола Барбутов, зам.-кмет по европейски политики, международна дейност и туризъм.

От догодина бюджетът на ОП “Туризъм” ще бъде по-голям, като ще има отделен за подпомагане на градски събития. По линия на програмата общината ще застава зад големи конференции, концерти и други събития, на които столицата може да бъде домакин, за да бъдат подпомагани по определена методика - логистично, организационно или финансово, разясни той. А междувременно вече се създават и новите традиции.

Старият еврейски квартал се обособява като втори градски център с фестивалите, идеята е трайно да се превърне в място за събития и култура.

Древна Сердика пък ще оживее дигитално и ще разказва историята на града. Предвидено е да се изложи и макет на сградите от онова време. Ние нямаме богатата архитектура на Будапеща и Париж, но и тук има сгради шедоври и най-вече прекрасна история, напомня Барбутов. Затова и усилията на общината ще бъдат насочени към удължаването на престоя.

Развитието на конгресния и събитийния туризъм пък ще привлича посетители, които могат да се върнат със семействата си.

Общината си поставя за цел и все повече дигиталните номади да избират столицата ни. Това не е война срещу уикенд туризма, но се опитваме да разнообразим преживяваниятя, обяснява зам.-кметът.

Туристическите информационни центрове

ще се превърнат в притегателно място за гостите на града. Този в подлеза на Ларгото е затворен, но пред Халите ще се постави ретротрамвай, като за него ще се поставят специални малки релси. Той ще е интерактивен и оборудван като информационен център. Самият трамвай ще е атракция, защото е на над 100 години и много добре възстановен, допълни Барбутов.

Приключи ремонтът в туристическия център в подлеза на СУ. Той вече е осветен, а идеята е там да се продават и подаръци и сувенири.

“Заедно с Министерството на туризма търсим атрактивно място над земята, близо до туристически атракции, където да предложим хубав и модерен, дигитализиран, интерактивен туристически център, в който да се разказва историята на София. Идеята ни е да има и 3D експозиции”, каза още той.

По европейска програма ще се работи и за сигурната среда за туристи и софиянци. Ще бъде изградена система с датчици и камери, които при запалена кофа например веднага да подават сигнал към аварийна сигурност. Няма нужда от подаден физически сигнал, с помощта на изкуствения интелект ще можем да реагираме много по-бързо, разказва Барбутов. Идеята е системата с европейско финансиране да се разширява с времето, като се добавят все повече функции към нея.

Туристите, които най-често посещават София, са от Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция.
СНИМКА: Николай Литов
Туристите, които най-често посещават София, са от Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция. СНИМКА: Николай Литов

София е първият български град, който става член на изпълнителния съвет на мрежата Eurocities.

“Това е ключова стъпка за укрепване на международната позиция на града. Вътре са Виена, Осло, Талин, Барселона, самото присъствие там е много голяма възможност. Изпълнителният комитет работи директно с ЕК и така, че да се чува гласът на всеки един от градовете членове, да споделяме добри практики”, обясни зам.-кметът. София е с една от най-добре развитите метромрежи и вече има интерес за споделяне на нашето ноу-хау. Клуж-Напока - вторият по големина град в Румъния, пък се справя доста добре с отпадъците и разговаряме с тях за обмен на практики, дава пример той. А от Талин можем да се учим на дигитализация.

София участва активно и в Pact of Free Cities, като си сътрудничи с други европейски столици за съвместни инициативи в областта на превенция и реакция при бедствия.

Тази платформа за сътрудничество укрепва позицията на града на международната сцена и насърчава обмена на добри практики и опит в управлението на градските предизвикателства.

През 2026 г. София ще е домакин на форума B40, в който ще участват над 60 балкански града,

включително Истанбул и Атина.

Освен това градът ни е част от инициативата за 100-те климатично неутрални града и ще кандидатства за проекти, насочени към намаляване на въглеродния отпечатък. Подготвяме и новата стратегия за градска дипломация, която ще включва сътрудничество с ключови европейски градове като Париж и Талин, фокусирайки се върху иновации, дигитализация и зелени мерки, посочи Барбутов.

Чуждестранни туристи са близо 60% от посетителите на столицата.
Чуждестранни туристи са близо 60% от посетителите на столицата.