Най-богатият 1 процент от населението на света има повече богатства, отколкото общите притежания на 95 процента от хората взети заедно. Това посочва най-новият анализ на групата за борба с бедността "Оксфам" (Oxfam), озаглавен "Мултилатерализмът в епохата на глобалната олигархия", получен в БТА. Оценките в него са базирани на данни на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS).

Ролята на изключителното неравенство и глобалната олигархия в разкъсването на многостранните процеси, е подценена и фундаментална, посочват авторите на доклада.

Над една трета от най-големите 50 корпорации в световен мащаб, с пазарна оценка за около 13,3 трилиона долара, вече биват управлявани от милиардер или имат такъв като основен акционер, отбелязва организацията.

Милиардерите упражняват нови нива на контрол върху икономиките, твърдят още експертите.

Според организацията многостранните усилия за реагиране на критични глобални предизвикателства, включително климатичната криза и постоянната бедност и неравенство, се подкопават от свръхбогатите и мегакорпорациите, подхранващи неравенствата във и между държавите.

Въпреки че са дом на 79 процента от населението на света, страните от Глобалния юг притежават само 31 процента от световното богатство, отчита още докладът.

"Оксфам" настоява за многостранни действия за напредък по нова глобална данъчна рамка, отписване на дългове и пренаписване на правилата за интелектуална собственост във връзка с пандемии.

Също така експертите посочват, че най-богатия 1 процент от населението на света притежава 43 процента от всички глобални финансови активи.

"Големите трима" базирани в САЩ мениджъри на активи - "Блекрок"(BlackRock), "Стейт Стрийт" (State Street) и "Вангард" (Vanguard), например притежават активи на стойност 20 трилиона долара или близо една пета от всички инвестиционни активи в света, пише още в доклада.

Според организацията през последните години свръхбогатите и мощни корпорации са използвали влиянието си, за да подкопаят усилията за решаване на мащабни глобални проблеми.