Кого можем да обичаме? Според много от българските политици разрешената любов е само традиционна. И заради това забраниха ЛГБТ “пропагандата” в училищата.

Кое обаче е традиционно? Българският законодател реши да се довери на глупостите в “Уикипедия” за тази дефиниция. Вместо да попита учените какво казва природата. А нейната дума е, че няма животно на тази планета, при което да не се среща хомосексуализъм.

“Нетрадиционната” сексуална ориентация присъства при общо над 1500 вида животни - от безгръбначни като насекоми, паяци, бодлокожи и нематоди до гръбначни животни като риби, земноводни, влечуги и птици.

При бозайниците тя е регистрирана в над 250 вида

А проучване от 2024 г., публикувано в списание PLOSOne, на изследователи от Университета в Торонто, Северозападния университет и Варшавския университет установява, че експертите, които изучават поведението на животните, се цензурират и изключително рядко публикуват наблюденията си върху еднополовото сексуално поведение.

В проучването са анкетирани 65 експерти и е установено, че 77% от тях са наблюдавали еднополово сексуално поведение. Въпреки това само 48% са събирали данни за него, а едва 18% са публикували статии за тези открития.

“Хомосексуалното поведение се среща в почти всички клонове на еволюционното дърво - от бръмбари и пеперуди до гущери и катерици”, казва пред Си Ен Ен Джош Дейвис, научен сътрудник на Природонаучния музей в Лондон.

Ето само няколко примера за животни, практикуващи “нетрадиционна” сексуалност в природата:

Жирафи

Учени са забелязали, че при жирафите има повече еднополови, отколкото разнополови отношения. Според проучвания хомосексуалният секс съставлява над 90% от всички наблюдавани сексуални действия при жирафите. Освен това мъжките често флиртуват едни с други.

Афали (бутилконоси делфини)

Както женските, така и мъжките афали показват хомосексуално поведение. В света на бутилконосите делфини хомосексуалната активност се среща с приблизително същата честота като хетеросексуалната. Мъжките обикновено са бисексуални, но преминават през периоди, в които обръщат внимание единствено на представители от същия пол.

Лъвове 

Хомосексуалността е често срещана и сред лъвовете. Двама до четирима мъжки често образуват т.нар. коалиция, в която работят заедно, за да ухажват женските. Те зависят един от друг, а за да гарантират лоялността си, лъвовете укрепват връзките си, като правят секс помежду си.

Бизони

Хомосексуалните действия между мъжките бизони са по-често срещани от хетеросексуалните. Това е така, защото женските се чифтосват само веднъж годишно. А по време на сезона за чифтосване мъжките правят секс по няколко пъти на ден. В резултат над 50% от сексуалните действия при бизоните са хомосексуални.

Макаци

Както женските, така и мъжките макаци участват в еднополови отношения. Но докато мъжките обикновено правят това само за една нощ, женските създават силни връзки помежду си и обикновено са моногамни. В някои популации на макаци хомосексуалното поведение сред женските е не само често срещано, а е стандартно. Когато не се чифтосват, женските прекарват време заедно, спят и се грижат една за друга, както и се защитават от враговете. Те често дори ще се бият с мъжки за своите партньорки и ще предпочетат женска пред макак от другия пол. 

Лайзенски албатроси

Лайзенският албатрос, който гнезди на Хавайските острови, е известен с големия брой хомосексуални случаи във вида си. Около 30% от двойките на остров Оаху са съставени от две женски. Те са моногамни и обикновено остават заедно за цял живот. Понякога една от женските ще се чифтоса с мъжки, а след това ще се върне при партньорката си, за да отгледат малките заедно.

Шимпанзета бонобо

Бонобо се смятат за най-близките живи роднини на хората и са известни с това, че често търсят сексуално удоволствие. А за целта спят и със същия пол. Около две трети от хомосексуалните действия се случват сред женските, но поведението се наблюдава и значително често при мъжките. Те се чифтосват със същия пол за удоволствие, но и за да се сближат помежду си, да се изкачат по социалната стълбица или да намалят напрежението между индивидите. 

Лебеди

Подобно на много други птици, лебедите са моногамни и остават с един партньор в продължение на години. Много от тях избират партньор от същия пол. Около 20% от лебедите са хомосексуални и често създават семейства заедно. Понякога единият лебед ще се чифтоса с женска, а когато тя снесе яйце, той я прогонва. В други случаи пък еднополовите родители осиновяват изоставени яйца и помагат за развитието на вида.

Моржове

Мъжките моржове достигат зрялост на 4-годишна възраст, а дотогава са почти изцяло хомосексуални. След това стават бисексуални и се чифтосват с женски по време на размножителния период. През останалото време обаче мъжките правят секс с други мъжки. Това не е единствената близост между тях – мъжките също така се прегръщат и спят близо във водата.

Овце

Проучванията показват, че до 8% от овните в стадата предпочитат други мъжки дори когато наоколо има плодовити женски. Това обаче се случва само сред домашните овце. Изследванията са установили, че хомосексуалните овни имат различна мозъчна структура от хетеросексуалните и отделят по-малко полови хормони.

Хомосексуалното поведение на животните се нарича от учените

Дарвинов парадокс,

защото формално противоречи на теорията на еволюцията, според която гените, които не осигуряват ползи за оцеляването или размножаването, изчезват. Счита се, че еднополовите връзки са вредни за репродуктивната годност, тъй като не могат да доведат до потомство. Поради това хомосексуалността на животните е била пренебрегвана или пък учените са се опитвали да намерят различни ползи, за да обяснят съществуването ѝ, пише Didscover wildlife.

Въпреки че хомосексуалността не помага за създаването на следващо поколение, тя има други косвени предимства, които не само обясняват защо продължава да се среща в природата, но ѝ отреждат важна роля в еволюцията на голяма част от живите същества.

Някои от тези обяснения включват различни хипотетични социални ползи. Например според учени честите двойки между два мъжки бутилконоси делфина са важни за формирането на социални връзки и силата на полезни съюзи. Други теории твърдят, че еднополовото поведение може да бъде част от сексуалната конкуренция - като се чифтосва с друг мъжки, индивидът може да повлияе отрицателно на репродуктивния му успех.

Интересна теория е, че хомосексуалността всъщност помага за продължаване на поколенията

Когато едно животинче загуби родителите си, другите хетеросексуални двойки рядко биха го приютили, тъй като са твърде заети, за да се грижат за собствените си рожби. Но тъй като хомосексуалните двойки няма как да създадат поколение, те преспокойно могат да осиновят сираците и така да подсигурят оцеляването им. 

Според испанско проучване, публикувано в Nature Communications, хомосексуалните отношения се наблюдават по-често именно при животни, които живеят в социални групи, или пък при видове, които са по-враждебни. Изследването сочи, че еднополовите отношения са важни за формирането и поддържането на връзки и съюзи в групата. Следователно колкото по-социален е видът, толкова по-вероятно е в него да се проявяват хомосексуални отношения.

От друга страна, еднополовите отношения помагат за намаляване на агресията между представителите на един и същи пол и допринасят за установяването на социални йерархии. Аргумент, който подкрепя тази теория, е фактът, че отношенията между мъжките в природата са по-често срещани и най-вероятно това е причината, пише The Conversation.

“Нашето проучване показва, че сексуалното поведение между индивиди от един и същи пол играе важна роля в поддържането на социалните взаимоотношения и при двата пола”, казва Хосе М. Гомес, който води проучването. 

Гей животните са факт. Защо тогава отричаме гей хората?

Хомосексуалността в природата не само съществува, но е и напълно нормална. Тя се оказва ключова както за социалните отношения на животните, така и за тяхното оцеляване. А в някои случаи е просто признак на любов между два индивида. Независимо от причините тя ни показва, че я има, че е реалност и че може би се нуждаем именно от това да се образоваме, вместо да затваряме очите си за нея. Защото парадоксалното в цялата ситуация е, че хомосексуалността се среща в над 1500 вида животни, а хомофобията – само в 1.