Крали Марко се превръща в балкански супергерой в нова компютърна игра "Marko: Beyond Brave", създадена от независимото студио "Мечка". това разказаха неговите създатели в предаването на "Нова телевизия" "На фокус с Лора Крумова". 

Играта разказва за приключенията на популярната в нашия и на съседите ни на Балканите фигура на Крали Марко, който е храбър и смел, надарен със свръхсили и винаги побеждава злото във всяка негова форма. 

В историята на играта Марко е най-малкият от трима братя. Те са по-силни от него, но и по-арогантни, което ще им изиграе лоша шега, когато още в началото на играта селото им е нападнато от ламя.

Марко единствен се спасява от нея и тръгва на поход, за да разбере какво се е случило с братята му в един фантастичен свят, вдъхновен от балканските митове и легенди.

Проектът е изцяло български, разказа Боян Василев от студио "Мечка". 

"Искахме да създадем игра, която е базирана не толкова на български фолклор, колкото на регионален, балкански. Да покажем нещата, които са общи между нас", разказа той. 

"Спряхме се на Марко, защото е обединяващ образ между Черно море и Адриатика. С помощта на етнолог направихме много голямо проучване и открихме топоними, свързани с него чак в забутани села в Хърватия, на границата с Унгария", каза Боян.

Всяка локална легенда за Марко винаги е свързана с някой конкретен географски обект, чиято поява или значение хората преди столетия са можели да си обяснят единствено с някаква митологична свръхсила.

Така за голяма част от региона този митичен персонаж се издига като събирателен образ на героична фигура. Общата представа за него е еднаква, но обикновено детайлите са различни.

Например у нас конят му се казва Шарколия, докато в Сърбия го наричат Сарач. "Българският" Марко използва сабя дамаскиня, а "сръбският" - боздуган. Марко е облечен с потури, има големи мустаци и компютърната игра всъщност представлява неговите приключения. Музиката е базирана на фолклора.