Кирил Домусчиев: Компаниите в КРИБ винаги са били радетели и са подпомагали спорта

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и президентът на Българска федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев в централата на КРИБ, в началото на заседание на Управителния съвет на най-голямата национално представителна работодателска организация в България.

„Ще приветствам с „Добре дошъл" в КРИБ г-н Любо Ганев - една легенда в българския спорт и в българския волейбол и аз се радвам, че с Българската федерация по волейбол имаме възможност да подпишем този меморандум", изтъкна Кирил Домусчиев. „Волейболът е един от най-важните спортове в България, в който имаме и най-много успехи. Радвал ни е и се надяваме, че ще продължава да радва всички българи".

Кирил Домусчиев посочи, че КРИБ е организация, която е силно ангажирана към спорта и много пъти е помагала. Като най-голямата работодателска организация с над 12 000 фирми в над 140 различни сектори на икономиката, ние работим в подкрепа на интересите на бизнеса, но и не само - наши членове винаги са били радетели на спорта, подпомагали са спорта, както го подпомагам и аз, и всички колеги в Управителния съвет. Ние искаме нашите деца да тренират, да се развиват и да бъдат успешни специалисти или собственици на големи компании", каза председателят на КРИБ.

Любомир Ганев благодари за партньорството на председателя и на членове на УС на КРИБ. „Волейболът е един от най-успешните колективни спортове и като такъв е нормално да си партнира с най-големите, каквито сте вие. Винаги съм казвал, че държавните институции, спортът и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка. И тази симбиоза може да даде големи резултати", заяви президентът на БФВ.

Той изтъкна, че фокусът на БФВ винаги е бил и ще си остане детско-юношеското направление, защото колкото е по-широка основата на пирамидата, толкова повече има шанс да дойдат добрите резултати. „Нашата цел е да върнем децата обратно в залите, за да спортуват. Целите, които сме си поставили като федерация, много трудно може да ги постигнем, ако очакваме само държавата да дава. Ние сме благодарни на държавата, но се стремим да привлечем партньори, с които ефективно да си помагаме", посочи Любомир Ганев.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов посочи, че КРИБ защитава изключително сериозно интересите на своите членове и даде един пример: „КРИБ бяхме единствените, които се обявихме решително против отнемането на средствата, които подпомагат спорта, чрез спиране рекламата на игри с елемент на спортни залагания. Членове на КРИБ като Вашата федерация, като Българския футболен съюз, като Федерацията по мотоциклетизъм с председател Ангел Траков, член на УС на КРИБ, ни помолиха да ги защитим и ние го направихме, защото смятаме, че спортът трябва да има адекватно спонсориране и като цяло – финансиране", изтъкна г-н Иванов.

„Волейболът остана единственият колективен спорт, който все още стои добре. Имаме над 100 състезатели, които играят в чужбина", посочи Петър Кънев, първи вицепрезидент на БФВ и един от основателите на КРИБ. Според него спортът трябва да е държавна политика. „Спортът, образованието и културата са трите неща, които ще спасят България. Във волейбола успяхме точно с подрастващите в последните 2-3 години. Имаме европейски шампионки и сребърни медалисти при юношите. Имаме много добро поколение и на нас ни трябват сериозни партньори като вас", заключи Петър Кънев.