Толкова ниски цени не е имало от 2018 г.
На българския пазар става нещо, което не се е случвало от години - наближава Великден, а яйцата не поскъпват. Не само не поскъпват - много вериги правят промоции, при които кората с 20 или 30 яйца се продава на такива цени, че едно яйце излиза по 34 или 36 стотинки, а това не е било от 2018 година насам.
Дори на места, където няма промоции, цената стои закована от месеци на една и съща стойност. Продуктът с размер L е между 46 и 48 ст. в зависимост от това дали носачката е била държана в клетка, или е имала по-голяма жилищна площ. И между 42 и 44 ст. за по-малките яйца с размер M.
Шегаджии дори твърдят, че при боядисването на яйца с качествена боя багрилото излиза по-скъпо от яйцата.
В момента, ако се погледнат справките на земеделското министерство, излиза, че
България е четвъртата в ЕС държава с най-ниски цени на яйцата
(виж инфографиката)
А от началото на годината 30% от произведените у нас яйца се изнасят за чужбина. Но не за САЩ, където го закъсаха с птичия грип и цените на тези продукти хвръкнаха до небесата.
“Твърде сме малки, за да правим такива подвизи. За да изнасяш каквито и да било птичи продукти за американския пазар, ти трябват големи хладилни кораби. Такова нещо в момента си позволяват държави като Великобритания, Германия, Полша, Франция и Италия. Само че техният пазар вече се зарежда оттук - тази година за първи път изнасяме яйца и птичи продукти за Германия, Полша и Италия”, каза пред “24 часа” Даниел Божанков, председател на Асоциацията за промишлено птицевъдство.
Обикновено българските производители изнасят сурови яйца само за Гърция с хладилни камиони, като най-усиленият сезон е именно по Великден. Сегашният засилен износ за западноевропейските държави е предимно на яйчен прах или други продукти, които отиват за преработване в хранително-вкусовата промишленост.
До известна степен и Полша е закъсала, защото птичият грип в страната е намалил значително броя на кокошките. От поне 15 години, щом се зададе Великден, родните производители се оплакват, че Полша ни залива с яйца и подбива местното производство. Но тази година е точно обратното.
“Защо да внасят яйца тук? Цените в България са относително ниски и това прави нашия пазар непривлекателен за тях”, каза пред “24 часа” Ивайло Гълъбов, шеф на другия съюз на производителите на птичи продукти.
Заради създалата се ситуация с недостига на яйца в САЩ в момента цените са много изгодни за родните производители. Хора от бранша твърдят, че
успяват да си сложат 10-15% отгоре върху цената,
с която обичайно се прави този износ. И най-вероятно точно това заедно с почти пълната липса на проблеми при производството им позволява да предлагат за вътрешния пазар яйца, ако не на безценица, то поне на умерени цени.
Така тази пролет се очертава горе-долу следният път на яйцата: от България се изнасят за Полша и Италия, оттам - за Германия, а от Германия - за САЩ. Другият маршрут е оттук до Австрия и Нидерландия за родния продукт, а от пристанището в Ротердам - за Щатите.
Разбира се, малко е преувеличено, че у нас няма никакви проблеми. Според Гълъбов
птичият грип не ни е подминал окончателно
В Пловдивска област например броят на кокошките носачки за последния месец-два е намалял с 90%, защото болестта е засегнала няколко ферми с капацитет над 600 хиляди птици. И се оказва, че има пропуск в нормативната база - няма обезщетения за фермери при такива форсмажорни обстоятелства.
Но това не може да се сравнява със случилото се през 2011 г., когато 50% от българските кокошки измряха. Тогава за първи път родният пазар бе залят с полски яйца, които останаха дълги години преобладаващият продукт в нашите магазини. До тази пролет.
Впрочем всеки, който влезе в магазина, лесно може да види чие производство е яйцето, което купува. Върху него има маркировка и
ако тя съдържа буквите BG, значи е от българска кокошка
Буквите и цифрите върху черупката носят и друга информация. Всеки производител си има идентификационен код. След това е ред на отделни цифри. Например 3 означава, че кокошката е отглеждана в батерийна клетка, 2 - подово отглеждане на кокошките в затворени помещения, 1 - свободно отглеждане на открито, 0 - органично производство.
Ако купувате само яйца с цифра 1 или 0, осигурявате и по-хуманното отглеждане на кокошките.
Разбира се, ниската цена в момента не бива да успокоява никого. Достатъчно е още една-две области у нас да допуснат силно разпространение на птичи грип или САЩ по някакъв начин да разрешат проблемите си с яйцата, или пък на Тръмп да му хрумне да отмени 90-дневната отсрочка за митата, и веднага ще видим как цената скача.
А опаковките трайно и устойчиво поскъпват. От друга страна, Европейската комисия непрекъснато повишава изискванията и въвежда все нови и нови етични, хуманни и екологични норми в животновъдството. Което вдига цените на продукцията или намалява производството, крайният резултат от което води също до повишаване на цените.
Колкото до цената на боядисването, това, че на пазара повечето бои струват стотинки,
не бива да заблуждава
За качествено боядисване трябват бои, чиято цена е 5-6 лева пакетчето. При това, ако човек иска поне 20 красиви червени яйца, ще трябва да купи не една опаковка боя, а поне 2-3, за да използва само червения цвят. Т.е. ще трябва да даде 18 лева за боята, но тези 20 яйца ще му излязат най-много 7-8 лева.
Да не говорим, че боята е едно, но
много домакини искат продукцията им да е прекрасна
- блестяща, с рисувани или залепени картинки и т.н.
Известно разрешаване на проблема с боядисването може да дадат кокошките, които снасят шарени яйца. Те не са майтап, който сме видели в някакво меме във фейсбук. Наистина има кокошки, които снасят лилави, зелени, сини и алени яйца. Плод са на генно инженерство, но за съжаление, с това се занимават само любители на птици.
“Цветът на черупката се определя от гените. Качеството на черупката обаче се влияе от храненето. Пред генетиците никой не е поставял задача да селектират хибриди с различен цвят на черупката. Тези с екзотичните цветове нямат значение за индустриалното производство”, каза Ивайло Гълъбов.
Тъй че на пазара засега има предимно кафяви и по-малко на брой бели яйца.
По-важното е търговците и потребителите да спазват хигиенните норми, за да не се допусне заразяването на яйцата със салмонела.
Зад общото име на това семейство бактерии стоят близо 100 щама, които идеално се развиват в суровите яйца, месо, мляко.
Бактериите от този вид се чувстват комфортно в храни с температура 10-40° и там оцеляват дълго. Най-честата причина за салмонелозата са неправилното съхранение и обработка на животински продукти.
В седмицата около Великден
обичайният заподозрян са яйцата
Това е в основата на препоръките за стриктна хигиена, продължителна термична обработка и съхранение на варените яйца и ястия с тяхно участие при температура 4-5° в хладилник.
Яйцата се мият старателно непосредствено преди приготвяне. Водата улеснява размножаването на патогени и навлизането на бактериите през сравнително едрите пори на черупката. Най-често салмонели се откриват в белтъка. За безопасност науката за храненето препоръчва яйцата
да се варят десетина минути до пълно втвърдяване,
а когато се включват в ястие белтъци - храната да е достигнала поне 72 градуса във вътрешността си за най-малко 5 минути.
Смята се, че така салмонелите загиват. Дори при спазване на всички познати условия за безопасност сварените яйца може да причинят отравяне, ако не си знаем мярката или ги държим на топло. По учебник рискът расте след 2 часа на стайна температура или при твърде честото изваждане от хладилника.
Всяка “норма” е оспорима и различна за отделните хора, но според специалистите по хранене здравите може да си позволят до 3 яйца на Великден.