Това е N-ия регистриран случай за производство на фалшива ракия през последните месеци, но депутатът Валери Симеонов е внесъл законопроект, който да улесни далавераджиите, които тровят народа

Полицията в Несебър откри незаконен казан за ракия в почивна станция, в несебърския комплекс “Златна дюна”, която е собственост на Сливенска митрополия.

Ден по-рано конфискуваха 600 литра алкохол с неизвестен произход в айтоското село Съдиево, предназначен най-вероятно за заведения по Черноморието.

Същевременно есхумацията на Юсуф Мемчов показа, че и той е умрял от пиячката с метанол, така че жертвите в Якоруда станаха 6.

 И докато нелегалния скапан алкохол убива, шефът на Патриотичния фронт Валери Симеонов внесе контрапроектозакон срещу наложените "рестрикции" за селските казани, а омбудсманът Мая Манолова внесе в Конституционния съд жалба че се ограничавало варенето на ракия, което ограничавало конституционните права на хората.
И всичко това, защото след 15 години парламентът доби смелост да внесе поправки в Закона за акцизите срещу нелегалните производители, които тровят хората с фалшив алкохол и грабят милиони от държавата. Така наглостта на управляващите достигна нов връх. Те не само че не могат да опазят живота на гражданите на улицата или в дома им, където нахлуват и пребиват грабители, ами с отровния и нелегален алкохол сякаш помогат за смъртоносната доза на народа.

А вижте само полицейските хроники от последните дни.

Акция на 13 януари открива нелегална ракизжийница на домашен алкохол и то в база на църквата. В една от кухните в почивната станция на Несебър, с която се разпорежда Сливенска митрополия, е открито медно съоръжение с вместимост 100 литра за изваряване на ракия и шест бидона по 120 литра. Те били пълни с подготвен за изваряване материал. В съседно помещение са открити още осем пластмасови туби, пълни с жълтеникава течност с мирис на алкохол. В полицията в Несебър е задържан мъж от столицата, който, според разследващи е собственик на инсталацията. Взети са проби за установяване вида на алкохола. Предстои извършване на експертизи и налагане на акт за установеното нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Информирана е Митница Бургас, а работата по случая продължава в полицията в Несебър.

В с. Съдиево край Айтос по същото време органите спипаха в цех за найлонови торбички 600 литра нелегално произведена ракия от неизвестен произход. Сега ще се проверява дали петте бидона са предназначени да захранят заведенията по Черноморието.

През декември митничари разкриха нелегален цех за алкохол в Горна Оряховица. Нелегална система за дестилация на спирт и производство на фалшиви алкохолни напитки работела като забърквала спирт, глицерин, вода и съответната есенция за различни алкохолни напитки. В откритите туби от 10, 30 и 60 литра имало докаран на вкус нелегален "алкохол" с вкус на гроздова ракия, кайсиева ракия, водка и уиски, готови за нелегална реализация. Общото количество на пиячката бе 1240 литтра, а готови за "производство" били и други 600 литра 95-градусов спирт.

Преди месеци полицията в Несебър разби нелегален цех за производство и бутилиране на фалшив алкохол в Слънчев бряг. Ментетата са произвеждани в примитивни условия, а общото количество е 3000 литра фалшиви водка, мастика, коняк, бренди, уиски, мента и други, разпределени в над 500 5-литрови туби.
Заедно с тях бяха иззети и 13 кашона, съдържащи стъклени бутилки пълни с течност, и с етикети на различни марки алкохол върху тях, две хладилни чанти, съдържащи множество шишенца с различен обем и съдържание, както и фунии, спиртомери и други вещи, кашон с множество бутилки с есенция, сертификат за качество и стокови разписки, празни туби и капачки.

Преди това полицаи спряха на пътя добричлия с автомобил, натоварен с 600 литра нелегален алкохол в туби по 20 литра. 

Подобни случаи на разкрити престъпления са много, но още повече са нелегалните ракиджийници, които безпроблемно правят ментета и тровят хората. Защото се оказва, че един собственик, противно на закона, притежава няколко селски казана и бълва по десетки тонове алкохол, който продава в сивия сектор - фалшификат без знание за произход, без платени акцизи, без хигиенни норми, но който се търгува и трови хората.