Българската банка за развитие може да се превърне в център за инвестиционно банкиране. Не е тайна, че много добри инвестиционни проекти биват спирани, или отлагани заради липса на финансиране. Това заяви главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Той посрещна в НДК директорите и висшите служители на 14 банки, членуващи в Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Министърът на икономиката Емил Караниколов приветства форума и похвали Българската банка за развитие за вече сключени споразумения с китайската Ексимбанк за 50 млн. евро.

В днешната програма на срещата е предвидено подписването на програма за сътрудничество за периода 2018-2020г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит.

Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването й през ноември миналата година в Будапеща, подчерта Мавродиев. В нея членуват 14 банки за развитие и търговски банки, сред които ББР, Китайската банка за развитие, банки от Чехия, Хърватска, Словения, Черна гора, Латвия, Литва, Македония, Унгария, Румъния и Сърбия.