E-CNY, дигиталната валута на Китайската централна банка, ще придвижи процеса по интернационализацията на юана и превръщането му в третата най-голяма валута по отношение на ценообразуването, уреждането на сметки и международните резерви, казаха експерти в сряда.

Дигиталният юан в момента се тества. Разплащанията в трансграничната електронна търговия може би ще се превърнат в следващия ключов сценарий за употребата на e-CNY, тъй като плащането ще бъде „естествено и особено лесно“, каза Ту Юнхун, заместник-директор на Международния валутен институт (IMI), който е част от Народния университет на Китай.

Друг експерт посочи, че когато e-CNY започне да се използва за трансгранични разплащания, вероятно ще окаже влияние върху реформата на международната парична система, което ще помогне за интернационализацията на юана.

Според изследване на IMI, Международният индекс на RMB (RII), показател за интернационализацията на китайската валута, създаден през 2010 г., се е повишил до 5,02 до края на миналата година, от 0,02 преди десетилетие.