На среща в БЕХ, с участието на министерството и КЕВР, е обсъждано как да се повлияе на рекордните стойности

ТЕЦ "Марица-изток 2" пуска от утре още един блок, така работещите блокове стават пет. Останалите три са в планов ремонт. Два блока в американствата централа "КонтурГлобал Марица-изток 3" също са в ремонт и след приключването му, мощности от нея ще се включат в търговия на свободния пазар.

Българският енергиен холдинг изпати до медиите тази информация след работна среща на дъщерните дружества в групата. В  нея участваха още зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Обсъдени да били възможностите за реакция от страна на държавните дружества в условията на покачващите се цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

Държавната централа е публикувала и три търга за продажба на електроенергия, които ще бъдат проведени утре - за периода 16.08.2021 г. – 22.08.2021 г. - 150 мегавата, за 23.08.2021 г. – 29.08.2021 г. - 150 мегавата и за септември за 150 меганата.

От БЕХ съобщават, че в първите 9 дни на август средното дневно потребление на крайните снабдители превишава определеното в решението на КЕВР с 5984 мвтч. За компенсиране на този преразход „Национална електрическа компания“  използва повече енергия от централите с дългосрочни договори ТЕЦ „ЕЙ И ЕС-3С Марица Изток 1“и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-Изток 3“ , като осигурява пълно натоварване на всички работещи блокове, след осигуряване на задължителния резерв за електроенергийната система.

Към момента два от блоковете в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“ са в годишен планов ремонт, съгласуван между НЕК, централата и Електроенергийния системен оператор.  Работата на ВЕЦ на НЕК е съобразена с отпуснатите квоти за изразходване на вода от МОСВ и същото е в рамките на определените лимити.

Покана за участие в срещата беше отправена и към работодателските организации с цел създаване на диалог и търсене на работещи решения. По информация на "24 часа" работодателите се са се явили на срещата.