Туристически фирми от Румъния и Германия търсят кадри от нашите курорти. Проблемът и в България е изключително сериозен
Тазгодишният летен туристически сезон по Северното черноморие беше
успешен, въпреки че на практика започна около 15 юли – каза
председателят на Регионалната браншова асоциация на хотелиерите и
ресторантьорите Димитър Димитров. Гостите са били основно българи и
румънци, с лек превес на туристите от северната ни съседка. Имало е
туристи от Полша, Чехия, Германия, както и от Турция.
„Кратък сезон, трудно начало, добър край” – така обобщи Димитров. Ръстът на туристите е около 50-60 процента спрямо миналата година. „Друг е въпросът с печалбата.
Голяма част от колегите споделят, че са излезли на нула или с
минимална печалба. Причината са по-високите заплати, които давахме,
както и поскъпването на еленергията. За едни и същи ползвани киловати,
ако миналата година сме плащали 1000 лв, т.г. плащахме 2000 лв” - добави
той. Изводът за следващия сезон е браншовиците да заделят средства за
обучение на персонал. „В преговори сме с няколко обучителни
организации, тъй като реално ние не разполагаме с никакви кадри” - каза
още Димитров. Той признава, че този сезон е минал при дефицит на кадри.
„Имаше обекти, които храниха 800 туристи с 5-има души в кухнята, а в
предишни години са ги обслужвали около 40 души” – дава пример той.
Признава, че тази ситуация не повишава качеството на услугата, въпреки
увеличените заплати в бранша – готвачи са били със заплата 1,8-2000 лева.
Българите това лято били по-платежоспособни от румънците. Почти
изкупили висококатерогийните хотели – 4 звезди, разполагали и с повече
средства, румънците залагали на хотели – 3 звезди.
Димитров е бил на регионална браншова среща в Констанца, Румъния. „И при тях положението не е особено добро. Има отворени хотелски
комплекси, но нямат кадри. Помолиха за помощ нас за предстоящите
месеци, като обещават много добро заплащане” – обясни той.
Престижна верига хотели в Германия търси да наеме персонал за зимния
сезон на 2021-2022г. - готвачи, помощник готвачи, сервитьори,
камериерки.
Предложенията са заплащане
2000-2600 € (бруто) за готвач, сервитьор,
1700-1950 € (бруто) за камериерка, помощник готвач.
Работното време е 40 часа /5-дневна работна седмица/.
Предвижа се единично настаняване и изхранване в хотела, както и
включени транспортни разходи. Не е задължително владеене на немски и
английски език.