Около 50 процента от заведенията в Добрич са затворили, а персоналът или ползва отпуски, ако има, или е на трудовата борса – каза Георги Филипов – регионален координатор на Българската асоциация на заведенията. 30 процента са с намалено работно време, работят няколко дни в седмицата или доставят храна по домовете. 20-ина процента са работещите заведения в условията на изискванията за спазване противоепидемичните мерки. В тях пък ходят малко клиенти – оплакват се браншовици.
„Положението е много тежко и с всеки ден се усложнява. Все повече кадри напускат и много заведения, дори и да искат, няма да могат да отворят” – добавят те. От бранша са категорични, че пред новото правителство ще поставят въпроса буквално за спасяването на сектора. Оттам смятат, че антигенните тестове трябваше да са безплатни, а не както е сега. Средствата от програми и компенсации идват късно – казват още ресторантьорите.