Фирми искат 30-40% над договорите, общината няма как да им ги даде

Над 1000 нови места в детски градини на Пловдив, чието строителство трябваше да е започнало, са под въпрос, защото високите цени на материалите и поскъпването на труда спират фирмите изпълнители.

С тях общината е сключила договори за определена сума, но след ценовия шок изпълнителите смятат, че не могат да се поберат в тези рамки. Кметът Здравко Димитров е притеснен, че строителната програма на общината закъсва, а обещанието за нови детски градини и ясли беше основното му послание в кампанията през 2019 г.

“Имаме 7 обекта на инженеринг, проектите вече са готови. Но строителството не започва, тъй като изчисленията на дружествата сочат, че сметките не им излизат с 30 до 40%. И фирмите настояват за анекси”, обясни пред “24 часа” зам.-кметът по строителството Пламен Райчев. Става въпрос за детските градини “Чучулига”, “Буратино”, “Веселушка”, новата в район “Тракия” и тази в “Южен” в двора на училище “Стоян Михайловски”.

“Заложили сме дофинансиране с 20% в бюджета за догодина, макар че скокът на цените е много по-голям. За съжаление обаче,   Пробивът “Модър-Царевец” е един от мащабните обекти в Пловдив, тъй като трябва да свърже районите “Западен” и “Южен”.

Пробивът “Модър-Царевец” е един от мащабните обекти в Пловдив, тъй като трябва да свърже районите “Западен” и “Южен”.

законът не ни

дава право да

анексираме цени

след проведена

обществена

поръчка
Този казус го поставихме на депутатите от Пловдив миналата седмица, защото това не засяга само нас, а цяла България”, посочи Райчев.

Той разказа, че за доизграждането на по две допълнителни групи в “Буратино” и “Чучулига” договорите са сключени на цени от 500-600 хил. лева.

Изпълнителите обаче настоявали за корекция с 30% нагоре. И работата не започва, защото изчисленията на фирмите показват, че сумата ще надхвърли тази, която е заложена в договорите.

Цифрите са красноречиви. Поръчката за детска градина “Чучулига” е за проектиране и строителство на две нови групи и физкултурен салон. Изпълнителят е избран на 4 ноември м.г. и това е ДЗЗД “Дизайн” с оферта от 450 000 лв.

Ценовото предложение обаче е подадено заедно с другите документи на 11 април 2021 г., а към настоящия момент от фирмата смятат, че то вече не е актуално.

Друг подобен случай е с изграждането на нов олимпийски басейн. Символична първа копка беше направена през 2019 г. при разчети от 13 млн. лева.

Парите обаче не бяха осигурени, строителството не започна и поръчаното от новата градска управа пазарно проучване показа, че вече са нужни 19 млн. лева.

Заместникът на Здравко Димитров предупреди, че

заради високите

цени имат

проблеми и със

санирането
на 5 блока по Оперативна програма “Региони в растеж”.
“Избраните фирми не започват работа, една от тях се отказа и се готвим да обявим нова обществена поръчка с 20% по-висока цена”, посочи Райчев.

Строителят Цанко Драгиев: Ситуацията е тежка, поскъпването не може да се прогнозира

Рецептата е държавата да помогне на всички по еднакъв начин, казва предприемачът

РАДКО ПАУНОВ

- Г-н Драгиев, как върви реализацията на един от най-важните обекти на Пловдив - пробива “Модър-Царевец”?  

- Трудно е. Но бизнесът има възходи и падения. Строителните материали непрекъснато поскъпват. Това обаче не е в компетенциите на даден кмет. Редно е държавата да се намеси.

Или ще помага на всички

по еднакъв начин, или ще

ги остави да се давят
Какво да кажа? И да ревем, имаме сключен договор.

- Вие как се справяте, след като договорът ви е от 2020 година?

- Имам банков кредит, харча от него. След това ще видя как ще се оправям. Или ще наваксвам от следващи обекти, или от запаси. Трябва да се оцелее. Иначе няма оправия.

- Какво сочат наблюденията ви? С колко процента са нараснали строителните материали?

- Различно е. Желязото е с доста, а бетони и камъни са с по 20% нагоре. Цимента веднъж го вдигнаха, сега пак. В момента е непрогнозируемо. Паниката е голяма. Виждате, че и при недвижимите имоти предоговарят цени по сключени договори. Рецептата е държавна политика.

- От общината казват, че нямат законово основание да завишават договорените суми. Съгласен ли сте?

- Общината е в положение да казва на фирмите: “Имате договор, оправяйте се”. Другият вариант е градската управа да прибере гаранциите ни.

Фирмите трябва да решат коя щета

е по-голяма - да им вземат

банковите гаранции или да си

изпълнят договора

- Вие на какъв етап сте в момента от изпълнението на мегапроекта и ще се справите ли?

- Докато ми стигнат силите, ще работя. В момента копаем пробива, но не можем да работим по локалните платна. Занимаваме се с изкопни дейности.Оттам нататък всичко попада в трасето на бъдещия обект на ВиК - Южния обходен колектор.

- През есента по време на инспекция кметът Здравко Димитров изрази надежда, че “Модър-Царевец” може да приключи предсрочно. Възможно ли е при сегашната ситуация?

- За пари не си говорим. Имаме договор и работим до момента, ако ситуацията стане толкова тежка, че да кажем: “Ние сме дотук. Вземайте ни гаранцията”.

Другият вариант е да го завършим с наши средства. И накрая да ни похвалят по медиите. Не мога да кажа дали ще се поберем в тази сума от 11,5 млн. лева, защото всичко е толкова плаващо.

Само зная, че имам договор, който се опитвам да изпълнявам. Не искам да рева колко ми е трудно. Бях планирал някаква печалба, но винаги има риск. Колкото и да е извънредна ситуацията, все пак война няма още.

Да, скъпо е. Но засега бутаме. По график трябва да приключим в края на 2023 г. Дотогава дано се оправят нещата. Лошото е, че цените вървят нагоре. Топката е в правителството, не е в общината. То трябва да реши как да бъдат подпомогнати различните сектори.

Преживели сме доста кризи, редили сме се на опашки за кисело мляко.

Дано не се върнем на изходно положение.