Москва съобщи, че е възобновила износа на диаманти за Индия, прекъснат за кратко след налагането на санкциите, предаде ТАСС. Според в. "Економик таймс" вносителите на диаманти ще извършват плащания в евро през германски банки, съобщи БТА.

Индия ще проучи въздействието на западните санкции срещу Русия, като същевременно подготвя механизъм за плащания, за да уреди търговските си връзки с Москва, съобщи финансовото министерство на страната, предаде  Ройтерс.

Ще чакаме детайли от ефекта на санкциите, за да оценим въздействието им върху нашия търговски обмен с Русия, посочи говорител на министерството.

През 2021 г. Русия е изнесла за Индия стоки за 6,9 милиарда долара, главно минерални масла, торове и необработени диаманти, а индийският износ за Русия е възлизал на 3,33 милиарда долара, основно лекарства, чай и кафе.

Индия е третият в света потребител на петролни продукти, но Русия покрива само част от нуждите на страната. Делхи обмисля търговски механизъм за пряко разплащане между двете страни в рупии и рубли на по-ниски цени.

Засега страна се въздържа да се присъедини към западните санкции. Индийската петролна корпорация, най-големият преработвател в страната, наскоро поръча 3 милиона барела руски петрол, а "Хиндустан петролиъм" (Hindustan Petroleum) закупи 2 милиона барела с доставка през май.