Цената на оранжерийните домати тази седмица се вдигна с 6,2 на сто до 3,78 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняха с 6,9 на сто и се търгуват по 3,89 лева за килограм. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Картофите повишават цената си с 4,5 на сто и се продават по 0,94 лева за килограм. Морковите поскъпват с 11,2 на сто и се търгуват по 1,09 лева за килограм. Зелето поскъпва с 3,1 процента до 1,31 лева за килограм. Цената на червените чушки от внос се повишава с 2 на сто до 3,55 лева за килограм. Лук кромид, зрял, поскъпва с 11,7 на сто до 0,86 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 2,4 на сто тази седмица и се продават по 1,23 лв./кг. Цената на лимоните се вдига с 1,7 процента до 1,81 лева за килограм в края на седмицата. Бананите поскъпват с 4,1 на сто и се купуват по 2,53 лева за килограм на едро. Портокалите поевтиняват с 3,1 процента до 1,57 лева за килограм.
Олиото повишава цената си за една седмица с 1,5 на сто до 4,79 лева за литър. Кравето сирене поевтинява с 0,6 на сто и се търгува по 8,71 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 1,6 процента до 14,23 лв./кг. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,34 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поскъпва с 3,5 на сто и се търгува средно по 5,05 лева за килограм. Захарта прибавя 2,3 на сто и се продава по 1,80 лв./кг.
Брашно тип "500" поевтинява с 3,1 на сто и се търгува по 1,27 лева/кг. Цената на ориза спада с 1,7 процента до 2,38 лева за килограм. Яйцата на едро поскъпват се продават по 0,25 лева за брой на едро.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи тази седмица с 0,34 на сто и достигна 2,072 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на годината ИТЦ е прибавил повече от 13 на сто. Преди година, в средата на март, ИТЦ се движеше около 1,600 пункта или с над 29 процента на сто по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 г.