Заради инфлацията финансовото министерство избира между 3 вида мерки за семейства и фирми

Осигуряват и евтини торове, за да няма поскъпване на храни

Мислят дали може да свалят ДДС, но като краен вариант

Правителството подготвя нов пакет от антикризисни мерки за домакинствата и фирмите заради високите цени и ръста на инфлацията.

Те ще бъдат готови до десетина дни, а после ще бъдат обсъдени в Народното събрание. Идеята е да започнат да действат преди актуализацията на бюджета от юли, обясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Инфлацията не е временно явление, военният конфликт в Украйна най-вероятно няма да бъде разрешен в следващите няколко седмици или месеци. Той ще бъде продължителен. Затова трябва общоевропейски подход за енергоносители и координирани мерки, за да не се получат дисбаланси в отделните страни членки, обясни Василев.

Преди ден от ведомството му коригираха прогнозата за поскъпването през тази година и очакват инфлация от над 10% и ускорен ръст на цените до септември.

Източници от финансовото министерство заявиха пред “24 часа”, че се обмислят няколко варианта.

Единият е на домакинствата да се изплащат директни помощи, а другият - ваучери, с които да се плащат различни стоки и услуги. Възможно било да се избере и друг подход - подпомагане на производители срещу ангажимент да не вдигат цените.

КЕВР и енергийното министерство са подготвили и законови промени. Мерки, свързани с цената на газа, очевидно ще са необходими, в момента работим с Министерството на енергетиката, за да видим какви могат да бъдат, каза още Василев. Ще има и такива, свързани с цените на хранителните продукти.

Министерството на земеделието също подготвя мерки за осигуряване на по-евтини торове за земеделските стопани. Това ще им позволи да не вдигат цените на храните.

Обмислят се различни варианти, като се започне от намаляване на ДДС и се стигне до директно подпомагане, заяви социалният министър Георги Гьоков. В коалиционен формат ще се решава кое е най-доброто решение, защото има мнения, че намаляването на ДДС може да не се отрази на крайните цени за потребителите, а да останело у търговците. Директното подпомагане също имало недостатъци.

Със сигурност новите мерки трябва да бъдат съгласувани и с Европейската комисия, за да няма санкции за България, че дава непозволена държавна помощ.

Асен Василев припомни, че до този момент бизнесът в България е получил най-широката антикризисна програма в ЕС като дял от БВП - почти 4 млрд. лв., или около 3% от БВП.

Парите отишли за компенсациите за увеличената цена на тока, помощите за топлофикациите заради газа, както и компенсациите на ЕРП-та заради задържаните цени на тока за бита на нивото от юли 2021 г.